Diari La Veu del País Valencià
València reafirma la vinculació de la metròpoli al sistema del Xúquer
RedactaVeu / Europa Press / València

La regidora delegada de l’àrea de Medi ambient i Desenvolupament Sostenible en l’ajuntament de València, Maria Àngels Ramón-Llin, ha presentat aquest divendres a la Junta de Govern Local les al•legacions que presentarà el consistori a l’esquema provisional dels temes importants que es plantegen en la Conca Hidrogràfica del Xúquer en matèria de gestió d’aigües’ de la Direcció general de l’Aigua del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient.

Així, les al•legacions presentades a l’esborrany de Pla Hidrogràfic del Xúquer per part del Servei del Cicle Integral de l’Aigua reclamen l’adopció de mesures que impedisquen l’aparició de problemes en matèria de proveïment d’aigua i sanejament en el futur per a la ciutat de València, segons ha informat el consistori en un comunicat.

L’ajuntament de València està treballant i requerint a la Confederació Hidrogràfica (CHX) del Xúquer per a garantir el subministrament d’aigua potable a València i la seua àrea metropolitana, tant en quantitat d’aigua com en la qualitat requerida per a les condicions de potabilització.

Així, s’han traslladat una sèrie de suggeriments sobre temes importants que s’han de contemplar en el Pla del Xúquer en la seua nova etapa de planificació (2016-2021).

L’ajuntament, en funció de l’evolució de les condicions hidràuliques, destaca una sèrie de temes que considera importants per a resoldre per endavant les possibles situacions que puguen plantejar-se en aquesta nova etapa.

En aquest sentit, “es tracta de garantir el proveïment de la població de València i la seua àrea metropolitana en les millors condicions i amb les majors garanties”, ha explicat Ramón-Llin.

Per a açò, es proposen mesures de prevenció que permeten afrontar amb folgada planificació situacions com casos puntuals de sequera extrema, garantir també una millora en la garantia de cabals de la planta potabilitzadora municipal de ‘El Realón’ (Picassent), a més de planificar mesures i controls preventius per a evitar la presència de contaminants emergents, productes fitosanitaris o espècies invasores com la clòtxina zebra, en les masses d’aigua vinculades amb el subministrament d’aigua de la ciutat de València i la seua àrea d’influència, com el Sistema Túria i els seus embassaments, el Sistema Xúquer i els seus embassaments, i el Canal Xúquer-Túria.

Així mateix, es presenten al•legacions pel que fa a la millora de la garantia i qualitat de l’aigua de proveïment, entre les quals requereix una millora en les vies de subministrament alternatiu, des de la Sèquia Reial del Xúquer fins a la planta potabilitzadora del Realón, així com la interconnexió entre aquesta planta i la planta potabilitzadora de “La Presa” (Manises) a través de la captació directa del riu Túria, a fi d’atendre possibles situacions d’emergència.

Totes aquestes al•legacions suposen reafirmar, dins de ‘l’Esquema de temes importants’ del Pla del Xúquer, la vinculació de València i la seua àrea metropolitana al Sistema Xúquer.

Les al•legacions presentades per l’ajuntament també reclamen la igualtat de costos de l’aigua bruta per a usuaris agrícoles i urbans, així com la proposta d’adopció dels criteris especificats en el ‘Manual per a la implantació de sistemes de depuració en petites poblacions’ del Ministeri de Medi ambient, criteris normatius per al sanejament i la depuració de les aigües residuals generades en nuclis aïllats.

Comparteix

Icona de pantalla completa