Diari La Veu del País Valencià
Vídeo: Un film narra el camí del Rototom fins a esdevenir el ‘festival de reggae més gran del món’
RedactaVeu / Europa Press / Benicàssim

Produït pel Rototom, amb més de 40 testimonis i petits fragments de concerts d’artistes com Ramones, Massive Attack o Michel Petrucciani, el documental serà difós de forma gratuïta per capítols a la web del festival a partir de l’1 de juliol.

More Than Twenty repassa en huit episodis de 15 minuts la trajectòria del Rototom des que va nàixer com a associació el 1991 i com a festival el 1994, fins que el 2013 el Rototom Sunsplash va complir el seu reeixit 20è aniversari. El primer d’ells s’estrenarà aquest dimarts, 1 de juliol, a través de Rototom.TV i de la plataforma Dailymotion, i s’aniran succeint els dimarts i dijous del mateix mes fins al dia 24.

L’obertura del primer club i de la discoteca Rototom al nord-est d’Itàlia, l’organització de mobilitzacions contra la guerra a Iugoslàvia, l’ocupació d’una antiga fàbrica per crear un centre cultural, l’organització del primer festival – al qual van assistir unes 2.000 persones davant de les 240.000 que van omplir l’any passat el recinte de concerts de Benicàssim -, el trasllat a l’Estat espanyol des d’Itàlia o el naixement del Reggae Contest Llatí, són només algunes de les microhistòries que s’entrellacen a la pantalla per apropar l’espectador als orígens, les decisions clau, les dificultats i els èxits als quals s’ha enfrontat el Rototom durant les seues més de dues dècades d’història.

Els impulsors del festival assenyalen, a través d’un comunicat, que “una de les qualitats que el Rototom ha demostrat des dels seus inicis és la capacitat de detectar les diferents pulsions artístiques i musicals, posar-les sobre un escenari i impulsar una creixent comunitat de seguidors, i convertir-se en un punt de referència per als qui buscaven una alternativa a la monòtona vida a la província italiana del Friuli”.

Així, com mostra la pel•lícula, per la discoteca Rototom van passar alguns dels màxims exponents de tots els estils musicals, del rock al rap i al punk, passant pel reggae i la música alternativa i electrònica de principis dels anys 90.

Imatges inèdites

Artistes com Fela Kuti – el fill Femi Kuti actuarà en la present edició del festival -, Massive Attack, Bad Religion, The Ramones, Ozric Tentacles, Living Colour, Ice-T, The Wailers, Animals, Body Count, Burning Spear, Einstürzende Neubaten, CSI, Steel Pulse, Bill Evans o el famós pianista Michel Petrucciani són només una petita mostra dels nombrosos grups i solistes que van fer del club Rototom una de les parades habituals de les seues gires europees.

Extractes d’algunes de les seues actuacions protagonitzen, de fet, algunes de les imatges inèdites del documental.

A More Than Twenty els records dels organitzadors se sumen als més de 40 testimonis dels qui van conèixer el festival de prop a Itàlia, les veus de nombrosos músics, així com les reflexions de convidats del Sunsplash com la Premi Nobel de la Pau Rigoberta Menchú, el sociòleg Zygmut Bauman o el jurista Stefano Rodotà. Rodat en més de 20 localitzacions a Itàlia, l’Estat espanyol i el Brasil, al documental també apareixen alguns dels majors organitzadors de grans esdeveniments musicals italians, que també han hagut d’enfrontar-se a nombroses dificultats i veuen en l’èxit actual del festival una gran oportunitat perquè el Rototom puga seguir endavant amb el seu somni.

“Es construeix així una història sobre la qual influeixen les decisions individuals i col•lectives, així com també, de forma predominant, el panorama cultural i polític italià”.

Dirigit per Tommaso D’Elia i Silvia Bonanni, el documental pretén “aportar nova llum sobre els perquès, les decisions, els camins, les dificultats i els èxits que han fet del Rototom Sunsplash molt més que un festival reggae: un lloc de trobada on persones procedents de tot arreu del món comparteixen una experiència única”.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa