Diari La Veu del País Valencià
Habiliten 400.000 euros en beques per a alumnes de la xarxa de la FSMCV
RedactaVeu / València

Aquest acord s’emmarca dins del “conveni marc” de col·laboració subscrit entre ambdues entitats anteriorment per a fomentar activitats musicals en l’àmbit educatiu i per a promoure, protegir i promocionar la cultura musical valenciana.

Mitjançant aquest pacte, que va donar lloc al programa ‘Bankia escolta València’, l’entitat finançarà i subvencionarà amb un milió d’euros anuals, el cost d’aquestes beques o les classes de música a alumnes amb el risc de patir fracàs escolar, entre d’altres.

Amb aquest “acord marc” l’entitat financera es va comprometre “durant cinc anys a col·laborar amb les societats musicals del País Valencià amb una aportació anual d’un milió d’euros”, com ha explicat la directora general adjunta de Comunicació i Relacions Externes de Bankia, Amalia Blanco, abans de signar l’acord per a les beques anunciades aquest dimarts.

La consellera d’Educació, Cultura i Esport, María José Català, ha valorat, també abans de rubricar aquest document, les possibilitats que aquestes beques aportaran a aquells alumnes que “no tenen recursos per a emprendre un camí acadèmic dins de l’àmbit de les societats musicals”.

Així mateix, Català ha precisat que cadascuna de les ajudes comptarà amb “un màxim de 500 euros” i que d’elles es podran beneficiar els joves “amb recursos limitats” que cursen o vulguen cursar estudis de música en la “potentíssima xarxa d’ensenyament musical constituïda per les més de 500 bandes i societats musicals de la Comunitat Valenciana”. En total, es tracta de 543 societats musicals i escoles de música que representen el 50 per cent de l’Estat espanyol, amb 40.000 músics i 60.000 alumnes.

“Tenim un teixit molt potent, a través de la Federació de Societats Musicals estem organitzant-ho. La Comunitat Valenciana és el gran conservatori d’Espanya i, per tant, hem de seguir implementant accions dirigides al coneixement musical, vinculades amb l’educació, amb la formació i amb el teixit cultural, i encaminades a enfortir el potencial que tenim en aquest àmbit”, ha manifestat la responsable autonòmica.

Per la seua banda, Amalia Blanco ha ressaltat la importància que té per a aquesta entitat el suport decidit a les escoles musicals i a les bandes del País Valencià, tenint en compte que “la música és un dels elements vertebradors” d’aquest territori. En aquesta línia, ha apuntat també l’objectiu de Bankia d’estar prop de la realitat d’aquesta autonomia per mitjà de projectes “propers a la Comunitat”, també perquè els seus habitants senten que “no han perdut una entitat financera” pròxima.

El president de la Federació de Societats Musicals, Josep Francesc Almeria, ha comentat, pel seu costat, també abans de rubricar-se l’acord per a les beques, que el programa ‘Bankia escolta València’ inicia “una nova etapa” de suport, des de la iniciativa privada, a les societats musicals del País Valencià a les seues activitats d’educació.

Ha agregat que el programa de beques impulsat amb l’acord d’aquesta jornada representa “una arrencada” per a “la recuperació de les escoles de música” amb el qual s’ajudarà “molts alumnes que en aquest moment no poden accedir a ensenyaments musicals”.

“Ajudarà al fet que puguen reiniciar els seus estudis i al fet que les escoles de música poden augmentar els seus alumnes i la seua sostenibilitat de cara al futur, ha manifestat, alhora que ha calculat que es puguen donar unes 1.000 beques.

Igualment, Almeria, ha subratllat que fins ara “encara que semble mentida, no existien” subvencions d’aquest tipus que arriben ara “a través de patrocini privat”. “Esperem que amb la nova Llei de Mecenatge, amb alguns retocs, es puga donar una vida als programes privats”, ha afegit.

90 PER CENT

Entre els criteris que es tindran en compte per a concedir les ajudes emmarcades en els 400.000 euros, a més d’avaluar el risc d’exclusió en l’educació musical en cas de famílies amb recursos limitats, es tindrà en compte l’excel·lència i el bon expedient musical de l’alumne. (Bases).

De Governació a Cultura

D’altra banda, preguntat pel retorn de les competències de societats musicals i escoles de música a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport després d’haver depès de la de Governació i Justícia, Josep Francesc Almeria ha considerat que suposa “la tornada de la racionalitat en les decisions del Consell” i “la tornada a poder tenir interlocutors específics i qualificats en les àrees d’educació i cultura”.

“Ens vèiem abocats des de fa molt de temps a tenir uns programes en la Conselleria de Governació i Justícia”, mentre que hi havia “altres iniciatives que sorgien del desenvolupament de programes amb Educació i amb CulturArts”, ha explicat. Al seu torn, ha insistit que la tornada de les societats musicals a Educació i Cultura “ens reconforta” i “obri un nou espectre de treball amb els departaments naturals” per a aquestes entitats.

Comparteix

Icona de pantalla completa