Diari La Veu del País Valencià
Beatriz Garrote: ‘Demanem explicacions sobres les mesures de seguretat’
José Soler / ACN / València

Dijous es compliran 8 anys de l’accident de metro de València i com cada tercer dia de mes, l’AVM3J es concentrarà a la plaça de la Mare de Déu per exigir noves respostes i responsabilitats. Els familiars no accepten la versió oficial i creuen que hi va haver més causes que l’excés de velocitat i més responsabilitats que les del conductor del comboi (mort al sinistre). L’associació denuncia irregularitats en la comissió d’investigació, amb alguns dels seus membres alliçonats, i mostra cada dia 3 la seua exigència de respostes.

Enguany, l’aniversari arriba marcat per dos fronts que poden ajudar a donar llum a les nombroses ombres que l’AVM3j assenyala. L’Audiència de València va confirmar la reobertura de les investigacions judicials, amb la imputació de tres tècnics de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV). Els tècnics estan pendents de declarar un cop es resolga el recurs que han presentat.

‘En l’àmbit judicial la gent està obligada a dir el que realment va passar’

En declaracions a l’ACN, Beatriz Garrote, es mostra esperançada en què es puga fer justícia i considera “necessària una instrucció judicial que revise les diferents causes de l’accident i que es demanen explicacions sobre la manca de mesures de seguretat, reclamades prèviament, que s’ha demostrat que hagueren evitat l’accident”.

Garrote ha remarcat que les persones que van donar explicacions “les van donar en el si d’una comissió parlamentària on estaven alliçonats sobre el que havien o no de dir”. Per aquest motiu, considera “fonamental” que les explicacions “es donen també en l’àmbit judicial on la gent està obligada a dir el que realment va passar”.

D’altra banda, el Parlament Europeu disposa d’un expedient, pendent d’avaluació, que podria suposar sancions per al govern valencià i un sever toc d’atenció per com va tractar la tragèdia, tant des del punt de vista polític com des del punt de vista informatiu a través de les cobertures que va oferir Ràdio Televisió Valenciana sobre l’accident.

La presidenta de l’AVM3J també confia en aquesta via on “s’han de debatre les responsabilitats del govern valencià, tant en la informació des de FGV, com en la manipulació que es va realitzar en mitjans de comunicació públics valencians”.

‘Gran part de la societat valenciana espera una resposta digna i honesta’

En declaracions recents, el vicepresident valencià, José Ciscar, ha dit que la Generalitat Valenciana demanarà disculpes als familiars si han percebut que el tractament informatiu de Canal 9 sobre l’accident no era l’adequat.

Preguntada sobre la qüestió, la portaveu dels familiars ha agraït el canvi de discurs “on sempre s’ha dit que no hi ha res a revisar” però ha advertit que el Consell hauria d’haver tingut una avaluació pròpia sobre l’accident i que la percepció de manipulació no és exclusiva de les víctimes sinó que “gran part de la societat valenciana està esperant que el govern valencià done una resposta honesta i digna sobre l’accident”.

‘La plaça ja no ha tornat a estar buida’

L’especial ‘Els Oblidats’ que va fer el programa ‘Salvados’ de La Sexta sobre la lluita dels familiars va posar l’any 2013 el focus mediàtic sobre aquesta tragèdia. En aquest sentit, Garrote reconeix que va servir per donar a conèixer la causa a gran part de la societat i despertar la consciència a moltes persones.

La portaveu dels familiars celebra que una vegada que la majoria de ciutadans ha conegut el que va passar amb l’accident del metro “les mostres de suport les notem cada dia 3 a la plaça, que no ha tornat a estar buida”. En aquest sentit, ha remarcat que el suport de la societat valenciana “es fa notar dia a dia”.

Comparteix

Icona de pantalla completa