Diari La Veu del País Valencià
El frau fiscal en l’Estat espanyol supera la despesa sanitària
Pilar Bebea

El major percentatge d’ingressos (90%) a les arques públiques prové dels ciutadans, mentre que l’aportació de les grans corporacions suposa un 2% de la recaptació total. Açò es deu al fet que el 72% dels impostos impagats pertanyen a grans fortunes i grans empreses segons arreplega Oxfam en la seua ‘Anàlisi de les propostes inicials de l’avantprojecte de reforma fiscal’.

Ruiz considera que les grans empreses “s’estan aprofitant de molts mecanismes per a evitar el pagament d’impostos”, com les “fugides a paradisos fiscals” i els “incentius a empreses que no generen valor”. El frau de PIME, autònoms i particulars suposa un 28%.

L’organització destaca que l’evasió de grans empreses i fortunes supera en més de sis vegades “el pressupost que Espanya hauria de destinar a cooperació al desenvolupament” si es complira l’objectiu del 0,7%. Un propòsit signat en la Cimera del Mil·lenni de les Nacions Unides celebrada l’any 2000 i recollit en la Declaració del Mil·lenni.

Hisenda NO som tots

La reforma fiscal, anunciada el passat 20 de juny, suposa una rebaixa per a les classes mitjanes de 40 euros al mes, un estalvi menor que el que guanyen les grans empreses que, segons Ruiz, són els principals beneficiaris de la reforma.

A més, declara que l’Estat deixarà d’ingressar uns 9.000 milions d’euros amb la reforma fiscal que es tradueixen en una reducció de les “capacitats de recursos que l’Estat té” per a finançar l’educació i la sanitat pública. Per açò, considera que la rebaixa del pagament de la classe mitjana no té compensació amb polítiques socials.

Oxfam Intermón ha presentat el Decàleg per una fiscalitat més justa que cerca assegurar que “cada individu o empresa contribuïsca en funció de la seua capacitat econòmica real” i millorar la proposta de llei del ministre Montoro.

La campanya de recollida de signatures, assenyala Ruiz, pretén informar els ciutadans sobre “les conseqüències de la reforma” i “fer una crida a la mobilització”. A més, afig que l’organització farà arribar els objectius al govern perquè entenguen que “la reforma s’està fent a esquenes de la ciutadania, sense tenir en compte els seus interessos”.

Aquesta informació ha sigut publicada en La Marea. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa