
Nou colp a Deliveroo: el primer judici col·lectiu reconeix 97 'riders' valencians com a treballadors de l'empresa

VALÈNCIA. La sentència del primer judici col·lectiu contra Deliveroo és clara: els riders són treballadors de l'empresa. El judici, que es va celebrar al mes de febrer, ha conclòs donant la raó als 97 repartidors valencians que van portar l'empresa als tribunals.
La magistrada de la sala 5 del Jutjat Social de València dona la raó a la Inspecció de Treball, que va dictaminar el 2018 que els repartidors són treballadors i que la seua situació actual és de falsos autònoms. Així ho han explicat aquest divendres el portaveu d'Intersindical, Marco Llerena, i el portaveu de Riders x Derechos en València, Carlos Iglesias.
La sentència explica el model de treball que practica l'empresa, i conclou que, com que els treballadors estan en tot moment geolocalitzats per Deliveroo i s'organitzen, facturen al client i cobren mitjançant l'aplicació mòbil de l'empresa, depenen d'ella, això és, no són autònoms. Per tant, condemna Deliveroo a pagar 160.814 euros en quotes a la Seguretat Social.
Els riders han reconegut la seua satisfacció i han explicat que a partir d'ara s'obri un procés per a veure quins són els següents passos a donar. La sentència afecta només els 97 riders que han anat a judici, i l'objectiu ara del col·lectiu de repartidors és aconseguir que l'empresa canvie definitivament la relació laboral amb els riders que treballen actualment.
Iglesias ha volgut dedicar aquesta "victòria" a tots aquells que el 2017, quan els repartidors valencians van convocar la seua primera vaga, els deien que estaven "bojos", que "com anaven a lluitar contra un gegant com Deliveroo" i que "no aconseguirien res". "Ara, podem dir que la nostra relació laboral són fets provats", ha insistit. Segons Iglesias, la relació mercantil pot ser "perversa i, fins i tot, mortal", ha advertit, ja que fomenten un "sistema pervers que premia la temeritat en la conducció" perquè els riders siguen "més ràpids a tota costa".
"Al final la justícia ens ha donat la raó. Les vagues sí que serveixen per a alguna cosa. Hem de lluitar pels nostres drets i no solament pels dels riders, perquè es compleix l'Estatut de tots els Treballadors", ha reivindicat.
La sentència, dictada per un jutjat de primera instància, pot ser recorreguda, i de fet, Deliveroo ja ha anunciat que així ho farà. Per part seua, Iglesias ha demanat a Deliveroo que "no obstaculitze més l'acció de la justícia", que reconega el caràcter laboral que assenyala la fallada i que "revise totes les seues relacions contractuals", perquè no siguen els riders "els que paguen la quota d'autònoms, l'IRPF, l'IVA... fins a portar-nos a una situació de misèria absoluta", ha lamentat.
El portaveu de Riders x Derechos ha volgut també llançar un missatge a tots els repartidors per a dir-los que "no estan sols; podem lluitar pels drets", ha manifestat.
També estan plantejant-nos demanar responsabilitats legals a l'anterior direcció de l'empresa a l'Estat, capitanejada per Diana Morato. Finalment, demanen a Deliveroo i a la resta d'empreses d'aquest tipus que reconeguen Riders x Derechos com a associació i que negocien amb ells un conveni col·lectiu per als repartidors.