Diari La Veu del País Valencià
La nova Llei d’Igualtat pretén redistribuir la riquesa i les oportunitats més enllà del sostre de vidre

VALÈNCIA. La nova Llei d’Igualtat valenciana, en la qual començarà a treballar-se al setembre i que podria estar en funcionament en la primera part de la legislatura, suposarà un “avanç” en el reconeixement dels drets de les dones i de la igualtat real entre tots dos sexes.

Així ho ha assegurat en una entrevista amb l’Agència EFE el secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, qui ha indicat que pretenen generar “un gran consens” perquè l’anterior normativa “ha donat d’ella mateixa el que havia de donar”.

El nou document començarà a ser treballat després de l’estiu i, segons Ibáñez, es farà de “manera participativa” de diferents col·lectius perquè “la transversalitat de gènere afecta tothom”.

“La llei suposarà un avanç en drets i, per tant, de llibertat i de felicitat per a homes i dones, i és molt important”, ha subratllat el secretari autonòmic.

La Llei d’Igualtat, inclosa en el Pacte del Botànic II, té un primer eix vinculat a la redistribució de la riquesa i la igualtat d’oportunitats perquè, segons Ibáñez, “existeix una desigualtat econòmica entre homes i dones que el Consell vol situar com una de les prioritats de la lluita per la igualtat”.

“S’ha parlat molt dels sostres de vidre, i és important que les universitats públiques tinguen dones rectores, però també és important que les dones de la neteja en les universitats públiques tinguen un sou decent”, ha assenyalat.

Al seu judici, la Llei d’Igualtat “ha de posar també en l’agenda i visualitzar aquesta part de la societat. Moltes vegades ens centrem en la part alta i ens oblidem sobre aquesta qüestió”.

Segons Ibáñez, una de les qüestions per a aconseguir la igualtat és “posar les condicions econòmiques perquè puga existir” amb diverses mesures, com ara lluitar per la perspectiva de gènere en la redistribució de la riquesa.

“Si en les dones hem de garantir aquesta igualtat des del punt de vista socioeconòmic, en els homes l’hem de garantir des del punt de vista sociocultural. L’home ha d’entrar a casa i ocupar-se de qüestions de criança i afectives”, ha dit Ibáñez, qui ha recordat que les baixes per a cuidar fills quasi íntegrament són agafades per dones.

El segon eix de la nova Llei d’Igualtat està vinculat al reconeixement dels drets de les dones, no solament afectivosexuals sinó en altres àmbits en els quals cal generar un consens amb totes les forces parlamentàries.

Un tercer eix giraria entorn de l’àmbit de la paritat, perquè una democràcia “ha de tindre representats de manera igual” els dos sexes, ha indicat el secretari autonòmic.

Segons Ibáñez, el quart eix s’adreçaria a tot allò vinculat amb les “masculinitats igualitàries. La llei no ha d’ocupar-se només dels drets de les dones i la igualtat entre tots dos sexes, sinó que ha de donar eines perquè els homes comencen a tindre una sensibilitat i comencen a dir: ‘Açò que faig no està bé'”.

“Hem de treballar en programes d’educació i de prevenció però també d’inserció d’aquells homes que poden haver tingut comportaments no adequats, masclistes i misògins”, ha matisat.

Ibáñez confia que aquesta nova llei supose “un abans i un després” en el reconeixement dels drets de les dones i la igualtat.

“Crec que la realitat d’homes i dones també ha canviat, i que tenim la necessitat de tindre unes eines per a canviar els nostres comportaments i actituds; que ens ensenyen a relacionar-nos d’una altra manera”, conclou.

Comparteix

Icona de pantalla completa