La nova plaça de la Reina comptarà amb un aparcament renovat, banys públics i zones verdes

El projecte preveu la remodelació dels 11.855 metres quadrats de plaça per un total d'11,7 milions d'euros 
22 novembre 2019 11:57h

VALÈNCIA. Ja hi ha avanços de la futura remodelació de la plaça de la Reina de València. La Junta de Govern Local de l'Ajuntament ha donat llum verda al projecte de conversió en espai de vianants d'aquest enclavament emblemàtic al centre de la ciutat. La proposta del consistori inclou la transformació d'11.855 metres quadrats de paviment, als quals se sumaran els més de 8.700 de l'aparcament soterrani del qual actualment disposa la plaça. Aquest estacionament públic se sumarà a les obres del seu voltant i també serà un dels elements de la plaça que patirà un canvi estructural. No només això: el tram de l'inici del carrer de la Pau fins el carrer del Poeta Querol patirà d'una remodelació del paviment. 

Aquest projecte comptarà amb un pressupost de més d'11,73 milions d'euros, una xifra que s'ha incrementat respecte de les previsions de l'esborrany, que el xifraven en uns 10 milions d'euros. La major part de la inversió anirà destinada als canvis en els paviments, en els mobiliaris urbans i en les zones verdes de la plaça, si bé l'Ajuntament invertirà almenys 4,79 milions d'euros en els canvis en l'aparcament. 

Aquest dijous, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha presentat el projecte de remodelació de la plaça de la Reina. Una conversió que, si bé s'esperava per a després de les Falles 2020 i amb el tancament al trànsit privat de la plaça de l'Ajuntament, encara es farà esperar. Primer, s'haurà de redactar un plec de condicions de la licitació i, una vegada es faça públic, segons ha explicat el regidor, caldrà estudiar totes les possibilitats de les empreses que es presenten. En qualsevol cas, una vegada comencen les obres, aquestes estan planificades per a un termini d'execució de 12 mesos. 

Segons ha explicat el regidor, en aquest projecte es tractarà de "buscar l'equilibri" entre la futura definició de la plaça i les activitats comercials que actualment conviuen en ella. Tot, per a avançar cap al projecte d'una "València com a ciutat de places" que ja incloïa el pacte del Rialto. 

Segons ha explicat el regidor de Mobilitat, aquest projecte de remodelació de la plaça inclou un llistat de 21 punts de demandes veïnals que es van pactar en el procés participatiu previ. Alguna d'aquestes propostes es podran fer realitat: el soterrament dels contenidors o la instal·lació de dos banys públics accessibles. 

Pel que fa a les zones verdes, l'Ajuntament també té pensat incrementar el nombre de plantes fins als 115, de 30 espècies arbòries diferents. Així mateix, també s'augmentarà l'espai d'ombra amb nous tendals desmuntables que estaran acompanyats d'aspersors –incorporats en els bàculs il·luminadors– i fonts abeuradores. Quant als bancs, el consistori pretén instal·lar un total de 62 unitats. 

El regidor de Mobilitat ha ressaltat que l'enclavament comptarà amb un nou paviment de granit amb cobertura antilliscant. Així, el sòl estarà adequadament adaptat per als mercats que se celebren a la plaça –com ara el de Nadal o el de l'Escuraeta–, així com a l'espai que ocupa la Falla del Tio Pep. 

Un nou aparcament per a una plaça renovada

L'aparcament de la plaça també podria mantindre's tancat durant aquest temps, un inconvenient d'altra banda, necessari per a dur a terme la remodelació. Segons ha explicat el regidor, l'aparcament actual data de 1970, per la qual cosa precisa d'una reforma en el seu conjunt. Després que els tècnics analitzaren l'estat de l'estacionament soterrani, ara aquest comptarà amb 224 places, entre les quals aparcabicis interiors i punts de càrrega elèctrica de vehicles. L'entrada i l'eixida al nou aparcament estarà senyalitzant amb unes lluminàries integrades en el paviment. 

Així mateix, amb la conversió en espai de vianants de la plaça, tal com ja s'havia anunciat, el pla viari comptarà amb alguns canvis. Tant els residents com els serveis de càrrega i descàrrega tindran l'accés garantit als carrers que desemboquen a la plaça. Precisament, Grezzi ha explicat que l'accés dels vehicles privats als aparcaments interiors del carrer Corretgeria i paral·lels estarà supervisada per les càmeres que la regidoria va instal·lar per a controlar les entrades a Ciutat Vella

Encara es desconeix quina serà la reordenació de la multitud de línies de bus que actualment passen per la zona. El que sí que ja es va anunciar és que per l'encreuament entre el carrer de la Pau i Sant Vicent Màrtir passarà el nou bus llançadora C1, que connectarà la porta de la Mar amb el carrer de Xàtiva una vegada es tanque al trànsit la plaça de l'Ajuntament

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next