Les obres de l'Alqueria del Moro acabaran al setembre després d'un any de treball

L'Ajuntament de València ha invertit 1,5 milions d'euros en la recuperació de l'edifici
14 agost 2019 17:41h
Els historiadors creuen que l'Alqueria del Moro va acollir l'última reunió del govern de la Segona República. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. Les obres a l'Alqueria del Moro de València, que serà la seu del Consell del l'Horta, conclouran al setembre, un any i un mes després d'iniciar-se els treballs, en els quals s'ha invertit més d'un milió i mig d'euros, segons ha anunciat la delegada de Gestió de Recursos i alcaldessa en funcions, Luisa Notario, en una visita a aquest espai.

Per tant, segons ha explicat Notario als mitjans en la visita, el termini de finalització entra en el termini d'execució previst, que era de 14 mesos. Es tracta d'una de les actuacions corresponents al Pla d'Intervenció en Edificis Municipals de Valor Patrimonial i Social que l'Ajuntament va posar en marxa el 2015, a inicis del passat mandat, i que "ha permés invertir des de llavors un total de 2,7 milions d'euros".

L'Ajuntament de València va posar en marxa aquest pla amb l'objectiu "prioritari de frenar el deterioriament d'una sèrie d'edificis municipals singulars que formen part del patrimoni històric i arquitectònic l'estat d'abandó del qual és conseqüència directa de la inacció i el desinterés de l'anterior govern del PP".

Des del 2015 fins ara s'ha intervingut "en més de 15 edificis", entre els quals destaca la rehabilitació integral de la Casa del Senyor, pertanyent al conjunt de l'Alqueria del Moro, i la rehabilitació del Xalet Aben Al-Abbar, entre d'altres.

La inversió conjunta arriba als 2.700.222 euros i, al llarg de l'actual exercici, preveu també la intervenció a l'Alqueria de Falcó, adquirida pel consistori el 2017.

El Pla va arrancar amb una inspecció de tots els edificis amb un diagnòstic visual i valoració patrimonial per a establir el seguiment i control continus. "Es van determinar les urgències d'intervenció; es van classificar els immobles, i es va realitzar una anàlisi tècnica amb la informació històrica de cadascun, una anàlisi arqueològica i la comprovació de la planimetria", ha concretat. Finalment, es van establir les prioritats d'actuació.

Construcció típica de l'horta

En el cas de la Casa del Senyor, de l'Alqueria del Moro, es tracta de l'única propietat municipal de tot el conjunt, una construcció típica de l'horta de València de finals del segle XIII i principis del XIV, sense habitar des de la dècada dels 70 del segle passat. La recuperació d'aquest espai suposa una inversió d'1.529.436,69 euros.

El projecte de rehabilitació inclou l'adequació d'una zona de recepció exterior, al costat d'una figuera protegida, així com una escala de nova planta i un ascensor, en un lateral de l'estructura, per a garantir l'accessibilitat. També disposa d'una terrassa protegida per una pèrgola des d'on gaudir del paisatge de l'horta.

L'actuació, segons Notario, respecta tots els elements originals de l'edifici, incloent taulells, sanefes i inscripcions trobades en les parets. L'objectiu és que l'edifici mostre la "dilatada història" continguda entre els seus murs i forjats.

Els treballs s'han dut a terme tenint en compte els estudis murals i històrics realitzats mitjançant un conveni de col·laboració amb la Universitat Politècnica de València, i les anàlisis de forjats i tancaments en coordinació amb el màster de Conservació del Patrimoni Arquitectònic d'aquesta institució.

Tal com ha recordat Luisa Notario, actualment també està en procés de rehabilitació el xalet Aben Al-Abbar, antic habitatge unifamiliar de tipologia valenciana tradicional, que presenta un únic cos de dues altures en el centre d'un solar rectangular de 1.029 m2.

L'immoble és, segons alguns historiadors, el lloc de l'última reunió del govern de la Segona República abans del seu exili. Es trobava en un "estat ruïnós i d'extrem abandó, amb el risc de col·lapse total de la seua estructura", i va ser adquirit per l'Ajuntament el 2009 per un milió d'euros. Consta d'una planta baixa i una primera planta amb una superfície total de 399 metres quadrats.

L'alcaldessa en funcions s'ha referit també a l'Alqueria Falcó, situada al barri de Torrefiel, un edifici històric d'estil barroc del XVII catalogat com a Bé de Rellevància Local que va ser rescatat de la ruïna l'any 2017 pel govern municipal –expropiat per quasi un milió d'euros–. En els seus molts anys d'abandó ha patit incendis i ocupacions il·legals que han anat deteriorant els seus elements constructius i els seus murs.

Luisa Notario ha explicat que la primera fase d'actuació, un aixecament del seu estat, com a pas previ a qualsevol intervenció, es va dur a terme en virtut d'un conveni de col·laboració amb la UPV. En els pressuposts municipals d'enguany s'ha reservat una partida, com a resultat dels projectes de consulta ciutadana d'inversions, que es destinarà a realitzar les anàlisis estructurals prèvies, la intervenció per a reduir la seua deterioració, i la redacció del projecte bàsic i d'execució de l'obra de rehabilitació.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next