Obri el jardí provisional de 6.000 metres quadrats a Natzaret que s'integrarà en el Parc de Desembocadura

L'actuació s'integrarà en el projecte definitiu que pretén donar continuïtat al jardí de l'antic llit del riu Túria
13 agost 2019 19:59h
L'espai pertany a l'Autoritat Portuària de València. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. L'Ajuntament de València ha finalitzat l'enjardinament provisional de l'espai pertanyent a l'Autoritat Portuària de València (APV) de les antigues instal·lacions de la fàbrica Arlesa-Moyresa-Bunge. Es tracta d'una parcel·la de 6.000 metres quadrats que està situada entre els carrers de Jesús Natzaret, Castell de Pop i el recinte del Port de València, al barri de Natzaret de València.

Aquest jardí provisional s'integrarà en el projecte definitiu del Parc de Desembocadura, una obra "molt ambiciosa" que donarà continuïtat al jardí del riu. La idea és allargar l'actual jardí amb un gran parc que ocuparà la zona de desembocadura de l'antic llit del Túria al barri de Natzaret mitjançant la creació d'una zona similar al Parc de Desembocadura.

La intervenció és fruit dels compromisos adquirits entre Valenciaport i el servei municipal de Jardineria, dins del conveni de l'Ajuntament de València amb l'APV sobre l'ordenació de la zona est de Natzaret, detalla el consistori en un comunicat.

En concret, el nou jardí provisional té espais diferenciats: esdeveniments, usos col·lectius, zona de prat, plantació popular i barrera de plantació antisalina. En el projecte s'han adequat les voreres, reposat els trams en mal estat per a contindre les terres i eliminat el risc per als vianants.

Per a accedir al jardí s'han establit dos accessos; s'han adequat tots els terrenys, s'ha renovat la vorera; s'han eliminat els clots i conduccions afonades, i s'ha creat un nou paviment per a zones de passeig i descans. L'antiga fàbrica es va demolir fa temps, per la qual cosa el solar només contenia matolls i algun residu abans de la intervenció.

En la zona de prada s'ha preparat el terreny per a la sembra d'espècies autòctones adaptades a les condicions de baix reg i manteniment, que creixeran al costat de les espècies que espontàniament s'han implantat en la zona.

També s'ha realitzat una poda per a assegurar l'estabilitat estructural del gran eucaliptus roig, així com una neteja i potenciació de la comunitat de palmeres, apareguda de manera natural baix de la copa de l'eucaliptus.

"Els nostres compromisos assumits en el conveni han sigut el tractament de la zona de l'eucaliptus, la recuperació de paviments i camins, la col·locació de taules, la instal·lació de reg i el disseny d'una plantació popular antisalina", ha ressaltat el vicealcalde i regidor Sergi Campillo.

Plantació popular

En la zona de plantació popular s'ha adequat l'espai per a una futura plantació d'espècies arbustives i arbòries. Per a això, l'Ajuntament ha previst en el pressupost l'adquisició de planter per a la realització de plantacions en actes amb associacions civils.

Per part seua, l'espai de barrera antisalina compta amb espècies típiques de bosc mediterrani, arbres i arbusts adaptats a l'ambient costaner que creen una barrera permeable que filtra i disgrega els vents salins procedents de llevant.

Mitjançant la selecció d'espècies adaptades i amb baixes necessitats de reg, l'Ajuntament de València pretén reduir el seu manteniment i, per tant, els costs. Per a millorar l'ombra s'han aprofitat discontinuïtats, ruptures i buits deixats per les antigues sitges en les plataformes de formigó amb la intenció de realitzar plantacions d'arbratge.

El projecte ha finalitzat amb "la mínima intervenció possible" tant en la vegetació implantada, mantenint la forma natural de l'arbratge, com en la vegetació arbustiva i herbàcia, sempre que no implique risc per als usuaris.

D'altra banda, el reg consisteix en la instal·lació de boques d'enllaç ràpid, amb difusors i mànegues portàtils per als regs puntuals de la zona. La xarxa de reg se subministra dels pous de la zona.

El jardí provisional també disposa de bancs, papereres i taules de pícnic per a les zones de passeig i descans. En definitiva, "una gran zona de 6.000 metres quadrats que els veïns i veïnes de Natzaret ja poden gaudir en el seu barri", ha manifestat el responsable d'Ecologia Urbana.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next