L'Oceanogràfic demana "responsabilitat" per a evitar que la nit de Sant Joan supose una "greu agressió" al mar i a la seua fauna

L'aquari posa el focus en l'abocament de plàstics en les platges valencianes durant els "festejos massius" d'aquesta nit
23 juny 2019 16:35h
L'aquari ha posat l'accent en la importància de la contribució ciutadana i pretén conscienciar sota el lema 'El mar a les teues mans'. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. L'Oceanogràfic de València i la seua fundació han apel·lat a la responsabilitat de la ciutadania per a reduir l'ús de plàstics a les platges aquest diumenge durant la nit de Sant Joan, ja que l'abocament d'aquests residus suposa una "greu agressió" per al mar i la seua fauna.

L'aquari valencià ha posat el focus en el fet que, amb motiu de Sant Joan, se celebren "festejos massius" a les platges. En ells, "es consumeix tota mena d'aliments i begudes continguts en les seues corresponents bosses i embolcalls de plàstics", ha ressaltat en un comunicat.

És per aquest motiu que l'Oceanogràfic i la seua fundació adverteixen de la "greu agressió" que suposa l'abocament de plàstics al mar, una pràctica que "incrementa la creixent deterioració de la salut dels oceans a causa del fem marí que generem els humans".

"Lamentablement, es pot haver arribat a la xifra de 10 milions de tones de plàstic que s'aboquen al mar cada any, el 80% d'ells procedents de l'interior, segons l'Agència de Medi Ambient de l'ONU, és a dir, procedents de les ciutats, dels pobles, dels rius, dels embornals i, finalment, de les cases", ha insistit.

En aquest context, l'aquari ha posat l'accent en la importància de la contribució ciutadana i pretén conscienciar sota el lema 'El mar a les teues mans'. Per això, ha demanat que en Sant Joan "la sensibilitat que està arrelant sobre aquest problema es manifeste en les festes a la platja".

En aquesta línia, ha formulat unes senzilles recomanacions. En primer lloc, que no s'usen bosses de plàstic, sinó de cartó, o bé cistelles. També, que s'eviten els gots, els plats i els coberts de plàstic.

A més, s'aconsella portar la beguda i el menjar en recipients reutilitzables d'acer o de cristall folrat irrompible. "I, per descomptat, emportar-se tot el que s'ha dut", recorda l'Oceanogràfic.

També recomana canviar les palletes de plàstic per altres de materials reciclables que, una vegada usades, cal dipositar en els contenidors adequats. "O millor, utilitza palles de debò o fins i tot comestibles", afegeix l'Oceanogràfic. En cas de no poder evitar els plàstics, demana que "mai" es tiren a les platges, sinó que es depositen en els contenidors adequats.

D'igual forma, ha demanat que no s'enterren les burilles dels cigarrets en l'arena", sinó que es dipositen en un cendrer de qualsevol classe i, després, al contenidor corresponent.

next