Oltra apel·la a "la generositat" en les últimes hores de negociació i Mata diu que "només val la de l'electorat"

El síndic d'Unides Podem, Martínez Dalmau, assegura que el 'sí' de la seua formació en la investidura de Ximo Puig no està garantit fins que no es tanque la negociació
10 juny 2019 14:02h
Manolo Mata: "Jo, quan sóc generós, m'ho calle". / EFE

VALÈNCIA. Menys de 48 hores per a la investidura de Ximo Puig i l'acord botànic encara no està tancat. Els socis de govern confien a poder presentar-lo aquest mateix dilluns a les seues bases perquè puguen donar, in extremis, el seu vist-i-plau al pacte. Mentrestant, el president de les Corts, Enric Morera, ja ha finalitzat la ronda de contactes institucional amb els portaveus de cada partit de cara al pròxim dimecres. A l'eixida de la reunió que ha mantingut amb ell, la líder de Compromís, Mónica Oltra, ha aprofitat per a reivindicar-se com "l'única força política que està aplicant la generositat" en el transcurs de les negociacions.

Tot i que Oltra no ha volgut "afegir soroll" a les incògnites sobre la distribució final de conselleries, que a hores d'ara és el que està sobre la taula, sí que ha llançat aquesta crítica velada als seus socis de govern, encara que ha assegurat que, "més que demanar a la resta", prefereix "predicar amb l'exemple". Tot apunta que aquesta "generositat" és una referència a la cinquena conselleria a la qual els valencianistes haurien renunciat per tal de deixar l'alineació institucional en un 6-4-2, a l'espera de saber si la Presidència s'acaba incorporant a una d'eixes sis conselleries que correspon al PSPV o, tal com volen els socialistes, s'afegeix com un departament a part. 

Les declaracions d'Oltra no han agradat al síndic de PSPV, Manolo Mata –que a diferència d'Oltra, sí que es troba en la mesa negociadora–, ferm defensor de la "generositat discreta". "Jo, quan sóc generós, m'ho calle", ha assegurat. De la mateixa manera, ha apel·lat que l'única generositat que val és la de l'electorat, que ha sigut "molt generós amb el PSPV, bastant generós amb Compromís, i menys generós amb Podem". 

No obstant això, Mata ha deixat caure –en línia amb els comentaris que han fet la resta de companys de partit, i també de Compromís, durant els últims dies– que la dificultat de les negociacions és gestionar la idea que "on caben dos, caben tres", en referència a la incorporació d'Unides Podem en el nou executiu. Tots dos partits s'han queixat els últims dies que les exigències de Podem han ralentitzat el ritme de les negociacions i, fins i tot, algunes veus han assenyalat que prefereixen la interlocució amb EUPV, l'altra pota de la coalició esquerrana. 

Per si no fora suficient, Rubén Martínez Dalmau, que sembla anar per lliure en aquesta carrera, ha declarat aquest matí que no pot garantir que el seu grup parlamentari vote 'sí' a la investidura de Puig perquè "no s'ha tancat la negociació". Ara bé, el síndic d'Unides Podem s'ha mostrat "moderadament optimista" perquè així siga i no ha perdut l'oportunitat d'apel·lar, també, a la seua confiança per la "capacitat i generositat" de Compromís i del PSPV.  

Dalmau també s'ha referit a un altre dels assumptes oberts en la negociació botànica que involucra directament la seua formació. Es tracta de si una de les dues conselleries que pertanyen a Unides Podem recaurà en EUPV o quedarà finalment en mans del partit morat. Al respecte, el síndic no veu ni "lògic" ni "proporcional" que Esquerra Unida –a qui corresponen dos dels huit diputats que la coalició té a les Corts– es faça amb la seua, sinó que pensa que allò important és "la capacitat de gestió proporcional i la confiança mútua". Aquesta i altres qüestions sobre el repartiment de poder en el Botànic 2.0 hauran de quedar resoltes aquest mateix dilluns. En cas que no siga així, el nou govern entrarà de manera crítica en el temps de descompte. 

next