Oltra assegura que sols un nou Botànic liderat per Compromís farà que els canvis siguen "irreversibles"

La candidata a la Presidència de la Generalitat presenta la coalició com el garant de les polítiques d'esquerres i com a antídot a la dreta, que vol retallar en drets i llibertats
13 abril 2019 13:43h
Compromís ha celebrat aquest dissabte el seu acte central de campanya. / DANIEL-GARCÍA SALA

VALÈNCIA. La candidata de Compromís a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, ha assegurat que un govern liderat per la coalició valencianista és l'única garantia que els canvis introduïts pel govern del Botànic siguen "irreversibles".

En el míting central de campanya de Compromís, que ha reunit més de 2.000 persones al jardí del Túria (fotogaleria), Oltra ha fet un repàs a totes "les xicotetes revolucions" que ha fet el Botànic en els darrers quatre anys i que, segons ha explicat, s'han fet de la manera que s'han fet perquè Compromís estava al govern.

En aquest sentit, la candidata ha assenyalat que la mostra que la "garantia de canvi" és Compromís és que a altres territoris on governa el PSOE no s'han implementat polítiques com les del Botànic. Amb tot, ha aprofitat per a agrair la "comprensió" de totes les persones a les quals el "canvi" encara no els ha arribat i beneficiat, i ha assegurat que són necessaris quatre anys més "per a arreglar la desfeta de 20 anys del Partit Popular".

Oltra ha elevat el to contra el seu principal competidor i, tot i que ha reconegut que "òbviament" vol una reedició del Botànic", ha assenyalat que aquest ha d'estar liderat per Compromís per a continuar aprofundint en els canvis iniciats el 2015.

La candidata de Compromís s'ha mostrat més crítica d'allò habitual amb el partit amb qui comparteix govern. Per a exemplificar algunes de les polítiques que haurien sigut diferents si Compromís no haguera estat al govern, Oltra ha explicat que XarxaLlibres s'hauria "quedat en un xec" que "igual que es dona es lleva". Així mateix, ha criticat la proposta llançada pel candidat socialista, Ximo Puig, d'estendre la gratuïtat de les taxes universitàries a tot l'alumnat que aprove. També ha criticat que el PSPV prometa l'exempció del 99% de l'impost de sucsessions i donacions perquè això significa "beneficiar uns pocs". 

Força independent de qui governe a Madrid

Oltra ha posat en valor el fet que Compromís siga l'única força d'estricta obediència valenciana i ha recordat que la coalició obrirà i tancarà campanya al País Valencià perquè no han de vindre de cap lloc, en referència a PSOE, PP i Ciudadanos, que celebraran actes a València el 26 d'abril amb els seus candidats a la Moncloa.

La candidata ha explicat que Compromís seguirà reivindicant el finançament "just" que pertoca als valencians guanye qui guanye el 28 d'abril. Ha assegurat que, davant del "joc de PP i PSOE", Compromís no donarà suport a ningú que no es comprometa amb el canvi del finançament valencià.

Oltra ha criticat el canvi de parer de socialistes i populars segons qui mane a l'Estat. "PP i PSOE es caracteritzen perquè quan un governa ací i l'altre a Madrid és quan són reivindicatius. Quan Camps governava, li demanava a Zapatero més finançament, i, després, amb Rajoy, res. I Puig quan governava Rajoy també l'exigia i ara que està Sánchez el reclama amb la boca xicoteta", ha assenyalat la portaveu de Compromís.

Sobre el finançament, Oltra ha anunciat que el 29 d'abril, un dia després de les eleccions generals, Compromís exigirà la condonació dels interessos generats pel Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), al qual la Generalitat ha hagut d'accedir per a suplir la falta de diners que transfereix l'Estat per a pagar els serveis públics fonamentals.

"Els lladres no volen policia"

La candidata de Compromís a la Presidència de la Generalitat també ha tingut paraules contra la dreta. Concretament, contra les "tres dretes", a les quals ha definit com "la dreta corrupta", en al·lusió al PP; la dreta "bàrbara", en referència a Vox, i la dreta "que no s'entera de res", ha dit sobre Ciutadans sense citar-los. 

"No ens conten què faran perquè és inconfessable. Sols agiten banderes de l'odi, la ira i la por", ha dit Oltra. Sols ha contestat a la proposta que la candidata del PPCV, Isabel Bonig, va fer en matèria fiscal. "Bonig va dir que farà una revolució fiscal que consisteix a llevar l'impost de patrimoni, que sols paguen 22.000 persones. Per a qui volen governar? Per a eixos 22.000 que són el 0,5% i que són els que més tenen?", s'ha preguntat Oltra.

Per últim, ha fet al·lusió al passat corrupte dels governs del PPCV i a la promesa de Bonig d'eliminar la Conselleria de Transparència i l'Oficina Antifrau. "Clar que volen eliminar-les, perquè sols els lladres volen que no existisca policia", ha conclós Oltra.

next