Oltra considera que "no hi ha cap raó política" per a avançar les eleccions autonòmiques

La vicepresidenta assenyala que la decisió és del president del Consell però matisa: "Previ acord del Consell"
1 març 2019 14:12h
La vicepresidenta considera que el Consell no ha perdut el suport parlamentari ni travessa un període d'inestabilitat, raons que justificarien l'avançament electoral. / EFE

VALÈNCIA. La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, considera que "no concorren" cap de les tres "raons polítiques" per les quals normalment s'avancen unes eleccions, que són la inestabilitat, la falta de suport parlamentari i la impossibilitat de tirar endavant els projectes legislatius del govern.

Oltra s'ha pronunciat així en la roda de premsa posterior al ple del Consell d'aquest divendres, 1 de març, preguntada sobre la possibilitat que el president de la Generalitat, Ximo Puig, avance les eleccions autonòmiques perquè coincidisquen amb les generals del 28 d'abril. Un avançament que, si es produïra, hauria de comunicar-se com a data límit el 5 de març.

La vicepresidenta ha manifestat que en la reunió del Consell no s'ha parlat d'un assumpte "d'aquesta transcendència" i ha explicat que es tracta d'una prerrogativa que té el president "previ acord del Consell", segons marca l'Estatut i la Llei de Govern Valencià.

En aquesta línia, Oltra ha afegit que tant el president, Ximo Puig, com ella mateixa sempre han plantejat que, quan es convoquen eleccions, la raó "ha de ser política i no partidista".

Respecte a aquestes raons, ha recordat que els projectes de llei que el Consell ha enviat a les Corts s'han aprovat i que també ho han fet "dins del termini i en la forma escaient" quatre pressupostos aquesta legislatura. Aquest és el govern "més estable de la història de l'autogovern valencià. No hi ha hagut cap govern, tots ells monocolors, que haja tingut tanta estabilitat com aquest govern plural; per tant, no concorren en principi" les raons polítiques per a un avançament electoral, ha asseverat.

Preguntada sobre si se sent incòmoda amb aquesta incertesa, ha afirmat que se sent "còmoda sempre en qualsevol escenari", mentre que a les afirmacions de la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, sobre el fet que, si hi ha avançament electoral, Compromís eixirà damnificat, ha replicat que "encara no ha entés que la política és una cosa i el partidisme una altra".

"El partidisme no hauria de determinar convocatòries electorals que afecten la totalitat de la població i que, com dic, han de tindre raons polítiques poderoses darrere", ha precisat Oltra, qui ha insistit que no li agrada especular, per la qual cosa "temps al temps".

Respecte a les afirmacions de Puig d'aquest dijous en què explicava que està en un procés de "reflexió, deliberació i decisió" sobre la possibilitat d'avançar les eleccions, Oltra ha dit que ella és la portaveu del Consell, "no la que glossa els pensaments del president". No obstant això, ha afirmat que "sempre és positiu ser reflexius", per la qual cosa reivindica "el dret del president a reflexionar, deliberar i decidir", i ha insistit que, com diu des de juliol, la prerrogativa de la proposta de l'avançament electoral és del president.

Sobre si s'ha de votar al Consell l'avançament electoral, Oltra ha aclarit que tant l'Estatut com la Llei del Govern Valencià assenyalen que es fa "previ acord del Consell", i ha aclarit que normalment als plens del Consell no s'alça físicament la mà, sinó que els temes es van aprovant "per assentiment".

Oltra ha afegit que les lleis estan fetes "per a governs monocolors" i potser caldria donar-li "una rellegida" en tot l'Estat a algunes lleis que tenen molts anys.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next