Oltra defensa la importància de tindre un diputat al Congrés i insta Sánchez a reformar el finançament

La líder de Compromís assegura que la coalició haurà de reflexionar sobre si torna a confluir amb Podem per a les eleccions generals
19 maig 2019 12:01h
Oltra assegura que Baldoví defensarà els interessos dels valencians al Congrés. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. La portaveu de Compromís, Mónica Oltra, assegura que tindre un diputat en el Congrés en aquests moments és "molt valuós" perquè "u ha de saber el que val allò que té". Així, assenyala que Joan Baldoví jugarà un paper important de defensa dels valencians i, especialment, de la reforma del finançament.

Així s'ha pronunciat Oltra en una entrevista concedida a Europa Press en la qual fa balanç del resultat aconseguit en les eleccions generals del passat 28 d'abril, on Compromís es va presentar en solitari, deixant arrere les dues confluències anteriors amb Podemos sota les marques 'És el moment' i 'A la valenciana'.

Davant la pregunta de si considera que aquesta decisió va ser un error a la vista dels resultats –passa de quatre diputats a un–, la dirigent ha insistit que Compromís "sempre ha sigut un projecte de suma" però reconeix que és una reflexió que hauran de fer, però no abans de les eleccions del 26M.

Sobre el paper que jugarà Baldoví aquesta legislatura com a únic representant de la coalició en la Cambra Baixa, Oltra ha subratllat el valor que té en el moment actual de multipartidisme tindre un escó, des del qual es defensarà la reforma del finançament, entre altres interessos valencians.

"Ja està bé, no val que vinguen els ministres ací en campanya a prometre un finançament i després, quan es constitueix el govern, que el primer que diguen és 'no, renunciem a reformar el sistema de finançament', que és el que van fer després de la moció de censura", ha retret la líder de Compromís al PSOE.

Per a Oltra, la reforma del finançament autonòmic "ha de ser un compromís, no una promesa electoral". Ara, ha incidit la també vicepresidenta en funcions del Consell, el PSOE té més diputats en el Congrés i majoria absoluta al Senat i, per tant, ja "no hi ha excusa" per a escometre la reforma.

Un govern "a la valenciana"

D'altra banda, sobre la formació del futur govern, s'ha mostrat convençuda que hi haurà nou executiu a l'Estat i ha apostat per l'acord "a la valenciana", matisant que "no és tant per qui està dins o no, que també, perquè els governs plurals són millors que els monocolor, sinó pel contingut, el 'què', que és el rellevant".

En aquest punt, ha recordat que el govern de Pedro Sánchez no va llevar el copagament farmacèutic i s'ha preguntat què passarà amb les reformes laborals i altres normes com la 'llei mordassa'. "Si vol ser el Pedro Sánchez social, caldrà demostrar-ho", ha advertit.

"Els ciutadans han dit que volen pluralitat, si algú encara està esperant eixes èpoques del bipartidisme, ja hauria d'assumir que eixos temps, de moment, no tornaran", ha assenyalat, per a agregar que Compromís sempre advoca pel diàleg i l'escolta, ja que "ningú té la veritat absoluta" i sempre "es pot aprendre dels altres".

next