Oltra insta el PSOE i Podem a "treballar-se la confiança" mútua per a evitar la repetició electoral

La vicepresidenta del Consell recomana als socialistes que "cuiden els aliats" i que no busquen el suport de Ciutadans i el PP
8 agost 2019 13:46h
Oltra demana empatia als líders del PSOE i Podem per a aconseguir formar govern. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La vicepresidenta de la Generalitat, consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha considerat, sobre el fet que el PSOE haja demanat l'abstenció del PP i de Ciutadans per a facilitar la investidura, que "no es pot servir a Déu i al diable". "Si tenim aliats, cuidem els aliats", ha sostingut.

Així s'ha pronunciat aquest dijous Oltra en ser preguntada pels mitjans de comunicació sobre el fet que el president del govern en funcions i candidat, Pedro Sánchez, demane l'abstenció en la investidura al PP i a Ciutadans, als quals va acusar aquest dimecres de bloquejar la formació de l'"únic govern possible" per "interessos partidaris".

"No es pot servir a Déu i al diable. Si tenim aliats, cuidem els aliats. És obvi que tant el PP com Ciutadans estan fent qualificatius, sobretot de Sánchez, a través dels quals no sembla que estiguen molt disposats a tindre la més mínima lleialtat institucional, ni tan sols com a oposició".

En aquest context, ha subratllat: "Si li estàs fent picades d'ullet a aquell que t'està donant pals i li dones pals a aquell amb el qual hauries de fer-te picades d'ullet, potser això és per a fer-t'ho mirar".

Preguntada per les paraules de Sánchez després de la seua reunió amb el rei Felip VI, en les quals va reconéixer que, després de les negociacions fallides amb Unides Podem, entre aquesta formació i el PSOE hi ha una "desconfiança" que és "recíproca", Oltra ha asseverat que "qui no tinga confiança que se la treballe".

Així, ha apuntat que, per a guanyar confiança, el primer és l'empatia, que "probablement ha faltat en la primera part de les negociacions" i que espera que en la segona "la posen damunt de la taula".

"L'empatia és posar-se en el lloc de l'altre, entendre l'altre i, sobretot, adreçar-se a l'altre amb respecte; no tractar-lo com si fora un adversari, sinó com un possible aliat. Si negociem una investidura per a tindre un govern en comú, el lògic és no tractar l'altre com a adversari, sinó com un aliat que després ha de compartir amb tu decisions al Congrés i al govern", ha apuntat.

Així mateix, qüestionada sobre si l'Estat està "abocat" a noves eleccions, la vicepresidenta del Consell ha rebutjat sentir parlar d'això. "Com a ciutadana entenc i compartisc que la gent estiga molt enfadada, ha passat de la frustració a l'enuig", ha ressaltat, al mateix temps que ha afegit que convé no enfadar "aquells que t'han de votar".

"El que s'espera d'uns líders polítics que es van presentar com a candidats a president del govern [espanyol] és que sàpiguen gestionar el nostre vot, perquè és la primera obligació que tenen, no que ens tornen a fer votar. Aquells que han de complir la seua obligació de gestionar el nostre vot que es posen les piles i que ho facen, però que no ens demanen als altres que solucionem les seues incapacitats", ha recalcat Oltra.

next