Oltra nega responsabilitats polítiques en els casos d'abusos sexuals en els centres de menors

La vicepresidenta assegura que compareixerà en les Corts si l'oposició ho demana
3 desembre 2019 18:43h
Oltra ha negat responsabilitats polítiques en el cas. / EP 

VALÈNCIA (EP/Redacció). La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha negat que hi haja responsabilitats polítiques perquè "es tracta d'una actuació individual" després de la sentència que condemna a cinc anys de presó un educador d'un centre d'acolliment de València per abusar d'una menor tutelada respecte a l'actuació seguida en el centre de Sogorb (l'Alt Palància).

Oltra, després de presentar la nova figura de l'assistència personal per a persones amb diversitat funcional, ha replicat a la petició del PP de crear una comissió d'investigació de la política de menors del Consell després de la condemna a aquest educador assegurant que ella "sempre" està disponible per a donar explicacions en les Corts. No obstant això, ha assegurat que els diputats han de "fer el seu treball" i presentar preguntes, interpel·lacions o sol·licituds de compareixença.

Sobre aquest tema, ha aclarit que la situació del centre de València és "completament diferent" a la del de Sogorb, on el centre va pactar amb l'educador, acusat també d'abusos, "acomiadar-lo sense indemnització a canvi de no denunciar-ho ni d'informar ni a la Fiscalia ni a la Conselleria". Aquest empleat va ser absolt amb posterioritat per un jutjat.

"Això no té res a veure amb el centre de València, que sí que reacciona, posa en marxa el protocol, obri una investigació i aparta al treballador mentrestant, i avisa la Conselleria, que envia una persona per a avaluar la situació", ha concretat Oltra, que ha apuntat que "davant el resultat d'aquesta avaluació es decideix que, en principi, no hi haurà més actuacions".

Oltra ha assenyalat que quan "Fiscalia i els serveis centrals de Conselleria, l'òrgan directiu, tenen coneixement d'aquests fets es deriva a la xiqueta a la Fundació Espill, especialitzada en abusos sexuals" i "després ja està tota la part judicial".

De la mateixa manera, ha descartat responsabilitats polítiques en aquest cas perquè "les responsabilitats polítiques es deriven d'actuacions polítiques errònies, no d'actuacions individuals com en aquest cas". Així, ha apuntat que hi ha hagut "una condemna per l'actuació d'una persona en un centre privat i la responsabilitat és de la persona que en aquest cas ha sigut condemnada".

Oltra, que ha assenyalat que no ha tingut accés a la sentència sinó només al que d'ella s'ha publicat, també s'ha pronunciat a la petició del PP que explique per què l'Advocacia de la Generalitat no s'ha personat en aquest cas i sí en uns altres com el de Sogorb.

Criteri tècnic

En aquest sentit, ha assenyalat que davant una sentència "es reuneixen i el primer que s'escolta és el criteri tècnic". A partir d'ací, "s'adopta una decisió molt basada en el criteri tècnic, com en aquest cas, en el qual l'Advocacia entén que la sentència s'ha de recórrer".

Així mateix, ha considerat correcta "en principi" l'actuació de la direcció del centre "excepte la qüestió de no haver posat el fet immediatament en coneixement de la Fiscalia de Menors". Arran això, ha apuntat que es va dictar una instrucció a tots els centres recordant que la legislació estableix que aquests casos han de comunicar-se immediatament a Fiscalia amb independència del resultat de les avaluacions dels professionals.

Oltra ha confiat que amb aquesta mesura s'haja aclarit com actuar davant aquestes situacions, però no ha descartat una nova instrucció si fora necessari.

Compareixença en les Corts

Així mateix, ha insistit que "sempre" està disponible per a comparéixer en les Corts i "donar totes les explicacions" que facen falta, com "és l'obligació de qualsevol càrrec públic". No obstant això, ha assenyalat que "fa mesos" que ni la diputada del PP Elena Bastidas, que ha anunciat la iniciativa, ni el partit "han fet ni una pregunta, ni una interpel·lació, ni han sol·licitat una compareixença".

Sobre aquest tema, ha aclarit que quan va comparéixer a petició pròpia el 2017 va ser per a explicar el nou model residencial, no el cas de Sogorb, però que l'oposició va aprofitar la seua intervenció "i va traure el tema", al qual va contestar.

Oltra ha destacat que s'està millorant tot el sistema de protecció a la infància. Així, hi ha 600 persones educadores més treballant en el sistema, s'ha reduït la grandària de les residències i s'ha posat en marxa un sistema de pisos front "a l'antic model de residències mastodòntiques".

Per tant, ha assegurat que s'està fent un sistema "molt més amable cada dia amb l'augment de centres i de famílies acollidores perquè l'ideal és que un xiquet visca en una família i no en una residència".

next