Diari La Veu del País Valencià
Oltra veu positiu el compromís d’Hisenda per a avançar un FLA que no convenç el seu grup parlamentari

VALÈNCIA. L’anunci de la ministra Montero –l’avançament dels 250 milions de l’extra del FLA– després de la reunió que va mantindre aquest dilluns amb Ximo Puig ha generat reaccions divergents entre els distints grups polítics. Encara més, també al si d’alguns d’ells.

És el cas de Compromís, ja que la vicepresidenta de la Generalitat i líder de la coalició, Mónica Oltra, no ha dubtat a qualificar la notícia del FLA com a “positiva”. “Hi ha un raig de llum, encara que cal seguir avançant”, ha arribat a indicar respecte de la transferència d’aquest préstec al qual s’havia referit en el passat com una “vergonya” i un “xantatge”.

Aquesta perspectiva xoca amb la que ha aportat després de la reunió de la Junta de Síndics d’aquest dimarts el portaveu del grup parlamentari de la formació, Fran Ferri, qui ha valorat la reunió de Puig amb Montero “tal com les reunions que tenia amb Montoro: decepcionant”. Així, ha insistit que el que calen són “mesures transitòries” que cal exigir amb fermesa per a compensar el bloqueig dels pagaments a compte. “Entenem que moleste alguns dels nostres socis, però és important”, ha afegit.

Els socis que Ferri entén molests són els socialistes valencians, que han celebrat l’arribada del FLA com un “tracte privilegiat” cap al govern valencià. A més, el síndic del PSPV, Manolo Mata, ha ironitzat amb el “satanitzat” FLA del qual, tal com ha recordat, depenen els pagaments als proveïdors.

En efecte, la falta de liquiditat de la tresoreria valenciana requereix l’efectiu que proporciona el FLA. Mónica Oltra ho sap bé en tant que la Conselleria d’Igualtat que dirigeix és una de les que més complicacions té a l’hora de pagar, per exemple, els centres de menors tutelats per la Generalitat. Sense aquesta transferència, les complicacions per al Consell serien encara majors.

Això no lleva que, com ha insistit Ferri, es tracte d'”un mecanisme pervers” pel qual “ens presten els nostres mateixos recursos i, a més, ens realitzen exigències”. En concret, l’exigència és presentar un pla d’ajusts pressupostaris a través del Pla Econòmic Financer (PEF) que exigeix unes retallades de vora 438 milions. Tot i que Ferri no ha confirmat el que faran els seus companys de partit al Consell, sí que ha plantejat que es podria “anar per la línia” de negar-se a presentar el PEF, tal com ha advertit que pretenen fer altres autonomies com Galícia.

Ara bé, sense PEF, no hi ha FLA, i des de la bancada socialista recorden que “Galícia es pot permetre” renunciar a aquests diners. D’aquesta manera, animen els seus socis de Compromís a “deixar de fer campanya” amb aquesta matèria, al mateix temps que insisteixen que els ajusts demanats suposen el 2% del pressupost i que, en la pràctica, “no afectaran ningú”.

Aquest aire de resignació també pareix haver-se estés a Unides Podem, on tot i que no dubten a dir que “el Ministeri no ha posat solució al problema” i a titllar el seu anunci com a una “ofensa”, assumeixen que les retallades arribaran i que “caldrà consensuar-les”. Ara bé, tal com ha indicat la síndica de la formació, Naira Davó, existeix certa preocupació pels ajusts que haja d’assumir la Conselleria d’Habitatge a causa de “l’emergència habitacional”.

Per ara, les Corts hauran de debatre la proposició no de llei que ja va anunciar Compromís per a exigir al govern espanyol l’aplicació de mesures compensatòries mentre no es desbloquegen els pagaments i perquè convoque la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera. Una jugada amb la qual tractava de forçar un posicionament dels socialistes, que ja han anunciat aquest dimarts que presentaran una esmena a la proposta en tal de poder fer-la pròpia i que tire endavant.

L’oposició demana que Puig comparega pel finançament

Si la solució de Montero amb prou feines convenç els socis de Ximo Puig, els membres de l’oposició no li han donat ni un mínim de crèdit. Tant és així que han demanat que Puig comparega en el pròxim ple de les Corts per a explicar els seus acords amb la ministra i quin pla de retallades es pretén aplicar exactament, una possibilitat que els partits del Botànic han rebutjat perquè entenen que es podran realitzar les preguntes pertinents en la sessió de control de la setmana vinent.

Per al PPCV, la solució de Montero és un “engany” que no resol la necessitat de fons econòmics després de les destrosses provocades per la DANA. En aquest sentit, ha incidit que en el fons de contingència de la Generalitat tan sols queden 2 milions d’euros que no són suficients per a fer front a les reparacions necessàries.

Per la seua banda, Toni Cantó ha criticat que els socis del Botànic “es barallen entre ells” no tant pel seu interés a resoldre la qüestió financera, “sinó per la imatge que puguen donar” en les seues respectives conselleries. Finalment, Vox ha sorprés sumant-se a la defensa dels interessos valencians a la qual cap partit de les Corts vol renunciar i ha criticat que el País Valencià “sofrirà una mena de 155 econòmic”. Així mateix, ha qualificat del FLA com a “precarietat sobre precarietat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa