Oltra reclama les bestretes al govern espanyol i demana la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera

La vicepresidenta del Consell considera que amb els diners que l'Estat ha de donar al País Valencià potser no caldria fer ajusts
2 setembre 2019 18:15h
Oltra escoltarà la proposta d'ajust del conseller d'Hisenda però demana saber les causes de les retallades. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha reivindicat aquest dilluns que "no hi ha excusa" perquè el govern espanyol en funcions "allibere ja els diners" que li toquen al País Valencià de les bestretes corresponents al 2018. Si aquestes quantitats arribaren, "potser no faria falta fer ajusts", ha apuntat.

Oltra, que es reunirà aquest dimarts amb el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, per a abordar la situació pressupostària del nou curs polític, ha explicat en una entrevista a la Cadena SER, recollida per Europa Press, que primer escoltarà la proposta del conseller però caldrà "veure és quina és la causa d'aquests ajusts que es plantegen o d'aquesta proposta" i "si la causa està en el fet que el Govern d'Espanya no està fent front al finançament de les comunitats autònomes".

En aquest sentit, ha instat l'executiu espanyol "que allibere ja els diners que correspon al 2018", un exercici en el qual, a més, "la quantitat recaptada d'imposts va ser molt major que la previsió que s'havia fet. En el cas del País Valencià, només en l'IRPF del 2018 es van recaptar 1.000 milions més del que estava pressupostat i aquests diners han de revertir a les comunitats autònomes en alguna part", ha subratllat.

Així, "si eixos 450 milions –dels lliuraments a compte a la Comunitat Valenciana– que ens corresponen del 2018 arribaren, potser no faria falta fer ajusts", ha argumentat.

Segons Oltra, "cadascú ha de complir el seu paper i el del govern d'Espanya és que es complisca el mandat constitucional que les comunitats autònomes tinguem suficiència financera" per a atendre els serveis bàsics. "No hi ha excusa, no es pot dir que un govern en funcions no pot fer front a una cosa que és tant d'interés general com són l'educació, la sanitat i els serveis socials, tres potes de l'estat del benestar", ha remarcat.

"Elevar el to" i convocar el Consell de Política Fiscal i Financera

En tot cas, en lloc d'emprendre la via judicial com ha anunciat la Generalitat de Catalunya, la vicepresidenta de la Generalitat ha advocat per "esgotar la via política". Això sí, creu que "cal elevar el to des del govern valencià" a l'hora de reivindicar: "El mateix que valia per a Montoro val per a Montero", ha dit en al·lusió a l'exministre d'Hisenda i l'actual titular en el càrrec.

Així mateix, ha subratllat la necessitat que es reunisca el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). "No hi ha cap raó perquè no es reunisca perquè el govern [espanyol] està en funcions i no s'ha reunit en tot el 2019, quan la llei diu que ha de reunir-se dues vegades a l'any, i des d'agost de l'any passat no es reuneix", ha lamentat.

Oltra s'ha mostrat "convençuda" que si el Consell de Política Fiscal i Financera es reuneix i s'arriba a un acord i el govern [espanyol] fa eixes transferències ningú el recorreria perquè "totes les comunitats autònomes estem ara mateix amb l'aigua al coll" i "si totes les comunitats autònomes del signe polític que siguen estem d'acord ja no hi ha capacitat per a recórrer perquè seria anar contra els mateixos actes", ha argumentat.

D'altra banda, preguntada sobre les "tensions" en estiuenques amb el govern espanyol, la també coportaveu de Compromís ha defensat la "via dels valencians i valencianes" i ha assenyalat que de cara a un acord d'investidura amb Sánchez la seua formació ha posat damunt de la taula assumptes com "garantir la suficiència de l'aigua de les comarques del sud, que es complisca el memoràndum del Tajo-Segura, la necessitat d'infraestructures com la connexió entre l'Aeroport de l'Altet amb Alacant i Elx, el túnel passant de València o el tren de rodalia de Castelló" i creu que "és la postura que hem d'adoptar com a govern".

next