Oltra reitera que la Conselleria va actuar correctament en el cas del centre d'acollida de Sogorb

La consellera d'Igualtat i vicepresidenta considera que, davant la "contundència" de l'informe sobre l'estat dels menors, calia canviar-los de lloc
22 octubre 2019 13:00h
Els serveis jurídics de la Generalitat estudien si es pot recórrer contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia valencià que ha anul·lat la decisió de la Conselleria de traslladar els menors de Sogorb. / EFE

VALÈNCIA (EFE). La consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha manifestat aquest dimarts que no té "cap dubte" que el seu departament va actuar bé a l'hora de traslladar els menors del centre d'acolliment de Sogorb a altres centres de la demarcació de Castelló, ja que hi havia un "problema greu de maltractament als xiquets" i es va prevaldre "l'interés superior" dels menors.

Oltra ha assenyalat durant Els Desdejunis de l'Agència EFE al Col·legi d'Advocats de València que els serveis jurídics de la Generalitat estan estudiant per a veure si es recorre, en els trenta dies que hi ha de termini, contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, que ha anul·lat la decisió de la Conselleria de traslladar els menors de Sogorb.

Ha insistit que el centre d'acollida La Resurrecció de Sogorb mai es va tancar ni es va rescindir el contracte amb l'entitat que el gestionava, sinó que es va traslladar els xiquets, i les places no ocupades es van continuar pagant, minorades al 70 o 80%, des de l'Administració fins a la finalització del contracte, per la qual cosa no es va causar perjudici a l'entitat.

La consellera ha indicat que posteriorment es van tornar a traure les places i es van adjudicar a una altra entitat que es va presentar en el mateix lloc, i és també una entitat religiosa, per més que s'hagen fet "especulacions" sobre aquest tema, com moltes amb les que treballa l'Administració, "i ho fan molt bé".

Oltra ha indicat que l'interés superior dels menors tutelats per la Generalitat està "per damunt" de si l'entitat s'ha pogut defensar en la seua relació contractual, perquè "això va després", i per damunt "de qualsevol dret, per legítim que siga".

"No va haver-hi dubte, i no en tinc ara", ha manifestat la consellera, qui ha considerat que allargar un expedient quan se sabia que s'estava actuant d'eixa manera amb els xiquets hauria suposat tindre "un altre tipus de responsabilitat".

Així mateix, ha insistit que l'informe d'Inspecció sobre el centre d'acollida La Resurrecció de Sogorb que va arribar a la Conselleria i que "ningú ha qüestionat" relatava fets "terribles i inacceptables". En llegir-lo, les associacions de protecció de la infància "es van tirar les mans al capdavant".

Oltra ha recordat que eixe informe parlava que als xiquets se'ls castigava amb dutxes d'aigua freda a l'hivern i amb privació de menjar; se'ls portava als supermercats per a mendicar, i se'ls donava menjar en mal estat, a part de deficiències en l'edifici.

La també vicepresidenta ha defensat que, mentre s'analitzava què estava passant en eixe centre, l'interés superior dels menors exigia que, davant la "contundència" del contingut de l'informe, se'ls traslladara de lloc.

A més, ha indicat que posteriorment els mateixos xiquets van relatar "agressions físiques i vexacions verbals", i ha destacat que ara hi ha una altra entitat religiosa en el mateix lloc, que de forma professional tracta els xiquets "amb la dignitat que es mereixen".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next