Oltra tanca files amb l'IVF: el decret del Consell era "de caràcter general" i no per a l'operació amb Grupo Zeta

La vicepresidenta ha anunciat que el president i el director de l'IVF compareixeran a les Corts per a explicar l'operació que afecta la participació de Puig en Mediterráneo
12 juliol 2019 14:40h
Oltra ha afirmat que "difícilment pot haver un conflicte d'interessos" en l'aprovació del decret perquè no versava sobre una operació concreta. / GVA

VALÈNCIA. La vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra, ha hagut de respondre aquest divendres a les preguntes de la premsa sobre la polèmica que envolta l'operació de l'Institut Valencià de Finances per a afavorir la compra de Grupo Zeta –conglomerat que inclou la capçalera Mediterráneo, on el president, Ximo Puig, té vora 170.000 euros en accions– per part de Prensa Ibérica. 

Oltra ha tancat files al voltant de l'explicació que ja va donar el director de l'IVF, Manuel Illueca, en què assegurava que el decret que el Consell va aprovar dies abans de l'operació –que donava les garanties legals per a aquesta mena d'accions– era "de caràcter general" i que en cap cas va ser dissenyat per a afavorir aquest moviment concret que afectava el Grupo Zeta. 

Illueca ja va defensar que el decret s'havia començat a tramitar al setembre dfel 2018, mentre que l'oferta per a l'actuació per a vendre el deute del Grupo Zeta –un actiu deteriorat– a Prensa Ibérica havia arribat al febrer del 2019. Sabent que l'elaboració del decret estava en marxa, Illueca defensa que "l'operació es podria haver fet igual", però va decidir "esperar uns dies" per a tindre "la garantia jurídica" que li aportava. 

Prenent aquesta versió, Oltra ha assegurat que "el Consell no ha aprovat cap operació mai perquè no és la seua competència", tot afirmant que això significa que "difícilment pot haver-hi un conflicte d'interessos". "El que el Consell aprova són normes de caràcter general, que no contenen cap especialitat ni particularitat", ha afegit. 

No obstant això, el diari El Mundo ha avançat aquess divendres que el decret inclou una única disposició adicional que permet aplicar-lo "retroactivament a aquelles operacions en tràmit abans de la seua entrada en vigor", un afegit que afectava l'operació de Grupo Zeta, que ja estava en marxa. A açò se suma el fet que, fins ara, aquesta ha sigut l'única actuació d'aquest tipus que ha realitzat l'IVF.

Oltra ha eixit al pas respecte a aquestes dues qüestions assegurant, d'una banda, que "el Consell no va a entrar en concret a analitzar una clàusula com aquesta" –la de la retroactivitat–, però que "tenia sentit si hi havia operacions en marxa, tal com va explicar el senyor Illueca". D'altra banda, sobre el fet que l'IVF no haja realitzat cap altra actuació semblant, ha insistit que "quatre mesos –el temps des que es va fer l'operació– és molt poc per a avaluar" i que almenys s'hauria de deixar un any per a fer-ho. 

El president coneixia l'operació, segons Illueca

Una altra de les preguntes a què s'ha enfrontat la vicepresidenta és si Puig s'hauria d'haver abstingut en la votació del decret, a la qual ha contestat que "creu" que "no només no hauria d'abstindre's, sinó que no pot abstindre's". Així, ha insistit que "es tracta d'una norma de caràcter general" i que l'abstenció es preveu per a quan "hi ha alguna adjudicació concreta on podria haver un conflicte d'interessos". 

No obstant això, la venda del deute de Grupo Zeta ja estava signada abans de l'aprovació del decret i, segons el relat d'Illueca, Puig coneixia l'operació perquè s'havia "interessat" pel tema, malgrat que "mai no va donar llum verda ni roja a cap actuació". El director, a més, va assegurar que no sabia que el president tenia accions en Mediterráneo, tot i que aquesta informació era d'accés públic. 

Oltra ha assegurat que, quan el decret s'estava elaborant, "aquest tema –l'operació amb Grupo Zeta– no estava damunt la taula". "No m'atrevisc a especular si algun membre del Consell sabia sobre l'operació", ha assegurat, malgrat el relat d'Illueca. "S'aprova una norma de caràcter general, la resta és entrar en el terreny de les especulacions". 

Puig i Illueca compareixeran a les Corts

La vicepresenta ha anunciat que tant Puig com Illueca han demanat comparéixer a les Corts, decisió que arriba després les peticions del PPCV i de Ciutadans perquè Puig done explicacions sobre la seua participació en Mediterráneo i les actuacions de l'IVF. La data de la compareixença està ara en mans de les Corts, que hauran de gestionar els tràmits. 

Oltra ha evitat fer valoracions polítiques i ha insistit que "el president ha dit que vol donar totes les explicacions en seu parlamentària". "Quan el president parla, jo tinc per costum no matissar ni afegir. L'única valoració: màxima transparència", ha asseverat. 

D'aquesta manera, també ha evitat emetre la seua opinió sobre el fet que un president autonòmic tinga accions en un mitjà de comunicació i ha reivindicat que aquest debat es pot donar perquè "ací està tot a la vista" i "totes les declaracions de béns es fan públiques", cosa que "abans no passava". "Quan tot està a la vista es poden fer debats i traure conclusions, sempre amb l'ànim de millorar i aprofundir en el blindatge democràtic". 

Els periodistes també han recordat a la vicepresidenta que la capçalera participada pel president rep recursos a través de la publicitat institucional, que està gestionada per la Secretaria Autonòmica de Promoció Institucional dependent de la Presidència. A aquest respecte, Oltra ha remés a la llei de publicitat institucional, "que diu com s'ha d'organitzar" el seu repartiment. 

next