L'ONU acull la presentació de València com a seu del Centre Mundial d'Alimentació Sostenible

Ribó ha impartit una conferència davant els delegats dels països membres sobre el nou organisme internacional desenvolupat amb la col·laboració de la FAO 
20 febrer 2019 12:30h
L'alcalde ha presentat aquest centre de referència internacional davant els delegats dels països de l'Assemblea de l'ONU. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. El CEMAS, el Centre Mundial per a l'Alimentació Urbana Sostenible, organisme interdisciplinari per a la recerca, divulgació i sensibilització dels grans reptes als quals s'enfronten les ciutats i la població en general en qüestions alimentàries i nutricionals, ha sigut l'objecte de la conferència que l'alcalde de València, Joan Ribó, ha impartit aquest dimecres en la seu de l'Organització de les Nacions Unides de Nova York. 

Aquesta conferència ha servit per a presentar el CEMAS davant la comunitat internacional com el centre de referència de FAO en qüestions de política alimentària urbana que operarà des d'Espanya. L'acte ha estat encapçalat per la presidenta de l'Assemblea General de les Nacions Unides, María Fernanda Espinosa, i pel director general de la FAO, José Graziano da Silva. 

L'alcalde ha presentat aquest centre de referència internacional amb seu a l'estat espanyol i radicat a València davant dels delegats dels països de l'Assemblea de l'ONU, on ha donat compte del treball que aquest organisme desenvoluparà conjuntament i en col·laboració amb la FAO "per a facilitar polítiques, estratègies i accions de les ciutats del món i els seus entorns periurbans encaminades a la lluita contra la malnutrició i la desnutrició, així com procurar solucions davant el desafiament que suposa el repte d'aconseguir una alimentació sostenible i de qualitat per a les generacions presents i futures". 

La importància de les ciutats

Ribó ha explicat en la seua intervenció que més de la meitat de la població mundial resideix en àrees urbanes, i que, segons les previsions, l'any 2050 ho faran dos de cada tres habitants. A més, ha afegit que "les ciutats s'estan convertint en els grans centres de creació de riquesa i de desenvolupament d'iniciatives i creativitat, però també en el lloc on es produeixen més gasos d'efecte d'hivernacle, majors necessitats d'energia i d'aliments i la major producció de tota mena de residus". 

Per això, ha explicat que "cada vegada és més important el paper de les ciutats en la recerca de solucions als grans problemes que afligeixen l'ésser humà, com són, per exemple, la insostenibilitat del sistema econòmic actual, el canvi climàtic, la fam i la nutrició inadequada d'amples capes de població".

Ribó ha explicat en la seua intervenció que més de la meitat de la població mundial resideix en àrees urbanes. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

En aquest context, ha continuat l'alcalde de València, "i amb l'objectiu de participar en la resolució dels grans problemes de la història que ens ha tocat viure, que són massa importants per a deixar-los només en mà dels estats i les entitats supranacionals, s'han desenvolupat moltes iniciatives a escala local, que compartim amb urbs de tot el planeta, tal com es plasma en el Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà que signàrem el 15 d'octubre de 2015 més de cent ciutats". 

"L'objectiu d'aquest acord era desenvolupar sistemes alimentaris que siguen sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats per a assegurar menjar sa i accessible a totes les persones amb la finalitat de reduir els desaprofitaments d'aliments, preservar la biodiversitat i adaptar-se i mitigar els efectes del canvi climàtic", ha recordat Ribó. 

Accions a València

"I en coherència amb aquest pacte", ha destacat l'alcalde, "València viu immersa en un procés de transformació agrària i alimentària amb l'objectiu de posar fi al procés de destrucció i degradació de l'horta amb iniciatives de producció sostenible d'aliments, majoritàriament de caràcter ecològic, i la seua posterior distribució i comercialització a la ciutat mitjançant mecanismes de mercats locals, quilòmetre zero, mercats de productors, producció ecològica, etc."

Entre les accions d'aquesta política, Ribó ha ressaltat alguns exemples, com ara la introducció de la dieta mediterrània, amb productes ecològics i de proximitat als col·legis. A més, segons ha argumentat Ribó, l'Ajuntament ha signat aliances per a la prevenció del canvi per a reduir les emissions de gasos d'efecte d’hivernacle un 40% en 2030 i, recentment, un acord amb la FAO per a promoure vies de producció i distribució sostenible d'aliments que garantisquen la salut i la qualitat alimentària.

next