Diari La Veu del País Valencià
Òpera feminista per a tancar la temporada de Les Arts 

VALÈNCIA. Les Arts acomiada la temporada 2018-2019 amb Lucia di Lammermoor, una de les òperes més populars del repertori i un dels títols de Gaetano Donizetti habitual als teatres de mig món. El final de la programació al coliseu valencià tindrà un ingredient especial amb aquesta producció de tarannà “tradicional”, com l’ha qualificada el director artístic Jesús Iglesias. Serà l’última ocasió en què el director titular del teatre, l’italià Roberto Abbado, es pose al capdavant de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana per a fer-se càrrec de la posada en escena. Abbado comptarà amb una veu experta en el rol principal de Lucia Ashton, la de la britànica Jessica Pratt.

Lucia di Lammermoor és una “fantasia melòdica” amb un “drama molt fort”, va assenyalar aquest dijous, durant la presentació de l’estrena a Les Arts d’aquesta coproducció de l’Òpera de Montecarlo i el Nou Teatre Nacional de Tòquio, que es podrà veure aquest dissabte, 22 de juny, –a més del 25, 28 i 30 de juny, i el 3 i 6 de juliol–.

La soprano Jessica Pratt torna a la ciutat del Túria després d’haver fet a València Stabat Mater i Tancredi, de Rossini. En aquesta ocasió, el retorn de la britànica és amb un dels seues papers cabdals, el de la protagonista d’aquest drama en tres actes, Lucia Ashton. El paper “té similituds” amb el moviment feminista actual, va assenyalar Pratt, qui va definir la protagonista escrita per Salvatore Cammarano –basant-se en la novel·la de Walter Scott The Bride of Lammermoor– com una dona “molt independent que no està disposada a acceptar les decisions d’un món patriarcal–. Lucia “s’identifica amb les primeres feministes” britàniques, va afegir Pratt.

El repartiment el completen el tenor Yijie Shi en el paper d’Edgardo, el baríton Alessandro Luongo com a Enrico i el baix Alexander Vinogradov com a Reimondo. A més, els tenors Xabier Anduaga i Alejandro del Cerro completen l’elenc en el paper d’Arturo i Normando junt amb la mezzosprano Olga Syniakova, que assumeix el rol d’Alisa.

L’òpera de Donizetti amb què tanca la temporada les Arts està “immersa en una atmosfera típicament romàntica” a través d’elements de la natura característics de l’estètica del segle XIX, com ara l’aigua, la nit o la boira. De fet, la mar juga un paper destacat en la coproducció que es podrà veure al teatre valencià, va destacar Roberto Abbado. A més, “l’orquestra té un desenvolupament particular en l’obra, en la manera com està instrumentada té la seua dramatúrgia. És l’opera de les trompes; des del primer moment tenen un color molt fosc, el color típic de Lucia”, va detallar el director. En canvi, Lucia té un color sonor genuí, “el de la seua fragilitat”, va afegir.

Abbado va destacar, en aquest sentit, la participació d’un instrument “estrany de trobar hui en dia”, com és l’harmònica de cristalls –un instrument format per un conjunt de gots de vidre afinats que produeixen el so gràcies al fregament de les puntes dels dits–, que aporta al conjunt una “sonoritat espectral”.

Respecte al vessant escènic, que signa Jean-Louis Grinda, Noriega va detallar que es tracta d’una producció “tradicional” que s’ha ajustat a la història i a l’estil, on el mar “juga un rol especial”. El director d’escena signa el seu quart treball a València, amb escenografia de Rudy Sabounghi, vestuari de Jorge Jara i il·luminació de Laurent Castaing. El muntatge presenta “un tall clàssic i fidel a l’Escòcia de finals del segle XVI” que va plasmar Sir Walter Scott en la novel·la The Bride of Lammermoor, amb concessions a les noves tecnologies amb la presència de projeccions i videocreacions, va indicar Iglesias.

Comparteix

Icona de pantalla completa