L'organització de les paelles universitàries de la Punta s'enfronta a una possible multa de fins a 300.000 euros

El festival tanca les portes sense que l'Ajuntament de València es pronuncie sobre la legalitat de la celebració de l'esdeveniment
12 abril 2019 17:00h
Diverses patrulles de la Policia Local estan regulant el trànsit de la zona. / EFE

VALÈNCIA. El festival de paelles universitàries celebrat aquest divendres a la Punta, i que ha comptat amb una assistència d'uns 25.000 joves, ha finalitzat a les 20.00 hores d'aquest divendres sense registrar cap incident destacat i sense que l'Ajuntament de València s'haja pronunciat sobre el recurs presentat per l'empresa organitzadora en denegar el consistori la seua celebració, una decisió que no s'ha fet efectiva.

Fonts municipals han informat EFE, poc després de les 19.30 hores, que els tècnics de l'Ajuntament estaven encara "estudiant tota la documentació aportada per l'empresa, a partir del nou projecte presentat" per a poder celebrar aquest esdeveniment a la Punta, una pedania d'uns 2.600 habitants al sud de la ciutat.

Aquesta vesprada els tècnics han continuat revisant la documentació sobre qüestions relacionades amb la seguretat del recinte i seguretat en l'ús de les instal·lacions, urbanisme, emplaçament, altures, aforaments, superfícies, vies d'evacuació, corredors, barreres arquitectòniques, prevenció contra incendis i instal·lacions elèctriques, entre altres aspectes, encara que el festival va obrir les seues portes al matí i ha funcionat amb normalitat al llarg del dia.

Si el consistori finalment determina que l'esdeveniment s'ha celebrat de manera irregular, els organitzadors de les paelles universitàries s'enfronten a una possible sanció d'entre 30.000 i 300.000 euros en cas que l'Ajuntament determine que incompleix la llei d'espectacles públics de la Generalitat, ja que han celebrat aquesta festa sense els permisos pertinents.

Aquest matí agents de la Policia Local de València han estés acta per a comunicar als organitzadors de les paelles que tenien denegada la celebració del festival. El festival, però, ja estava en curs i així ha seguit fins a les 20.00 hores de la nit.

Tramitació administrativa

Segons han explicat a EFE fonts municipals al llarg del dia, l'Ajuntament té obert un procediment administratiu per a estudiar la declaració responsable amb un certificat OCA (Organisme de Certificació Administrativa). Aquest és l'organisme habilitat per l'administració per a la inspecció i l'emissió de certificació dels establiments públics, activitats o recreatives i espectacles públics.

El president de l'associació de veïns la Unió de la Punta ha criticat el "desafiament" de l'organització. / EUROPA PRESS

Un portaveu de l'organització de les paelles, Carlos Ortega, ha assenyalat als periodistes, a l'interior del recinte, que a les 10.40 hores d'aquest divendres no tenien cap notificació oficial de l'Ajuntament on s'indicara que s'ha rebutjat la seua declaració responsable. Fonts de l'organització han afegit que no contemplen l'escenari del tancament del recinte perquè entenen que han esmenat les errades i compleixen ja tots els requisits legals.

En la zona, diverses patrulles de la Policia Local regulen el trànsit, però, de moment, no hi ha cap activitat restrictiva per part dels agents perquè no es puga accedir a l'enorme recinte tancat i que s'ha situat enguany en la pedania de la Punta, pròxima a la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Els veïns tornaran a denunciar

La denúncia presentada dimarts per l'associació veïnal de la Punta, que demanava la suspensió cautelar d'aquesta festa, ha sigut arxivada i el jutjat de guàrdia ha considerat que no procedia acordar la paralització sol·licitada, segons fonts judicials.

Per la seua banda, aquest divendres el president de l'associació de veïns la Unió de la Punta, Vicente Romeu, ha criticat el "desafiament" de l'organització del Festival de Paelles Universitàries ja que s'ha celebrat l'esdeveniment malgrat no comptar amb l'autorització de l'Ajuntament de València. Així mateix, ha anunciat que aquest divendres tornarà als jutjats per a denunciar els fets.

Aquest portaveu ha recalcat que no estan en contra de la celebració, "ja que ací hi ha empreses legalment establides amb una activitat lícita", sinó que estan en "desacord" amb el muntatge i els accessos. En concret, Romeu ha retret que es "limite i coarte la llibertat de moviment" de vehicles i, segons ha afirmat, "no hi ha accés d'evacuació".

L'organització diu que compleix amb la llei

En un comunicat, els organitzadors assenyalen que l'obertura de portes, prevista per a les deu d'aquest divendres, "pretén garantir la seguretat i evitar problemes majors d'ordre públic com els que es podrien produir, com ara 'botellons' incontrolats a l'entorn de la Punta o en altres zones de la ciutat com els campus universitaris".

L'organització assegura que ha comunicat per xarxes socials i en la seua web "la intenció de mantindre l'esdeveniment". / EFE

"L'esdeveniment compleix escrupolosament amb el que exigeix la llei per a una activitat d'aquestes característiques", insisteix l'organització. Així mateix, assenyala que es compta amb la signatura d'una "declaració responsable amb un certificat OCA (Organisme de Certificació Administrativa), organisme habilitat per l'Administració per a la inspecció i l'emissió de certificació dels establiments públics, activitats o recreatives i espectacles públics, com el que representa el Festival de Paelles Universitàries 2019".

"S'han adoptat totes les mesures necessàries per a vetlar pels drets i la seguretat dels estudiants universitaris, així com les mesures de seguretat necessàries envers els veïns i veïnes de la pedania de la Punta", afegeixen des de l'organització.

L'organització manté l'esdeveniment

L'organització assegura que ha comunicat per xarxes socials i en la seua web "la intenció de mantindre l'esdeveniment en les condicions anunciades", convençuda de "la legalitat del procediment i amb bases legals per a la correcta celebració".

Per a l'organització "no hi ha millor ubicació per a celebrar aquest esdeveniment que un espai totalment condicionat amb amplis mitjans de seguretat de tota mena, amb un dispositiu de més de 400 professionals que vetlaran pel bon funcionament de l'esdeveniment, triplicant els efectius necessaris".

També ha fet una crida perquè aquest divendres siga "un dia de celebració" i de "demostració de civisme per part de tota la comunitat universitària, que ha vist com en les últimes dates se l'ha insultat i criminalitzat de forma injustificada".

Denúncia arxivada

Des del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià han assenyalat a EFE que la denúncia presentada dimarts passat per l'associació veïnal de la Punta en què demanava la suspensió cautelar d'aquesta festa ha sigut arxivada.

El jutjat de guàrdia que va rebre la denúncia va dictar una resolució en la qual dictaminava que no procedia acordar la mesura cautelar (la paralització de l'esdeveniment) sol·licitada.

Segons el TSJ valencià, aquesta denúncia es va repartir posteriorment al jutjat d'instrucció número 6, el titular del qual ha arxivat les diligències perquè els fets referits en la denúncia no revisten transcendència penal i han de ser substanciats en via administrativa i, si escau, en la jurisdicció contenciosa administrativa.

La proximitat del festival a les vies fèrries i a l'horta protegida, així com l'absència d'un estudi de contaminació acústica, són algunes de les raons que han portat l'Ajuntament a no autoritzar l'acte que l'any passat va tindre lloc en el pròxim municipi de Montcada.

next