Pablo Iglesias assegura que no està lluny d'un acord amb Compromís

El líder de la formació afirma que Mónica Oltra seria ara presidenta si s'haguera presentat a les autonòmiques junt amb Unides Podem
23 setembre 2019 11:01h
Iglesias ha realitzat aquestes declaracions en una entrevista a TVE. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha assenyalat aquest dilluns que és "legítim i molt previsible" que Íñigo Errejón decidisca presentar-se a les generals del 10 de novembre amb la seua plataforma Más Madrid. Avança a més que ha parlat amb la portaveu de Compromís, Mónica Oltra, per a arribar a un acord i presentar una llista conjunta per a aquests nous comicis. "No estem lluny", ha afegit.

En una entrevista en TVE, recollida per Europa Press, Iglesias ha apuntat que ara toca conéixer si la plataforma d'Errejón serà sols una opció per a Madrid, com altres forces "regionals", o si buscarà aliances en altres territoris. En tot cas, recorda que seria un error si en precampanya es parla "sols dels partits i de les seues relacions", ja que el més rellevant és que es parle del que la societat "es juga" en la repetició electoral.

"Em preocupa que no es parle del que ens estem jugant: derogar la reforma laboral o intervindre els preus del lloguer. És lògic parlar de partits i d'enquestes, però l'important és saber el que es juga la gent amb el seu vot", ha explicat.

En tot cas, sobre l'entrada d'Errejón –cofundador de Podem– en la precampanya, i en relació amb la fragmentació del vot d'esquerres que pot comportar, ha indicat que s'ha de respectar que hi haja moltes opcions i que "les escissions no són una novetat en la política espanyola".

Així, aposta per no parlar tant d'"etiquetes" electorals i centrar-se a defensar els drets. "Es parla molt de dividir l'esquerra, cal deixar de patrimonialitzar l'esquerra", ha postil·lat, per a tot seguit recordar que hi ha partits que es diuen d'esquerres però després no volen derogar la reforma laboral o intervindre el preu dels lloguers.

L'acord amb Compromís

A la pregunta de com poden afectar al partit habitat les diferents aliances que Errejón puga teixir en l'àmbit estatal, Iglesias ha apuntat que si bé està per veure si Més Madrid es queda en l'àmbit regional, per la seua part ha mantingut ja una conversa amb la coportaveu de Compromís perquè li agradaria arribar a un acord amb la seua formació política per a concórrer junts.

"Hi ha contactes i no estem molt lluny", ha afegit, per a postil·lar que li hauria agradat que uniren forces a l'abril, però que la força valenciana va entendre que "era millor per separat".

Ha recordat que els resultats de les eleccions mostren que "és millor junts", i opina que en cas que en les autonòmiques hagueren anat en coalició probablement Oltra seria hui presidenta. "Sumar és una cosa que la gent aprecia. Es rebria bé. Tant de bo arribem a un acord", ha reiterat.

Respecte al parlamentarisme

Més enllà de possibles pactes preelectorals, Iglesias ha indicat que està convençut que independentment del resultat de les generals, el pròxim govern serà de coalició. Per això, ha subratllat que l'exigència del seu partit serà que hi haja respecte cap al que la ciutadania haja votat i que no es done un "apartheid" cap als morats, tal com assenyala que ocorre.

Després de culpar del fracàs de les negociacions a les pressions de la CEOE, Iglesias ha recordat que el PSOE ha d'entendre que el sistema polític espanyol és parlamentari i no presidencialista, per la qual cosa el cap de l'executiu no es tria de manera directa, sinó a través d'acords parlamentaris.

Apunta que els partits arriben "mal acostumats" per les majories absolutes i ha demanat a Sánchez que prenga exemple de les comunitats autònomes, on  que es donen coalicions per a formar govern. "El PSOE vol reformar la Constitució", ha apuntat, per a després asseverar que ells demanaran que es respecte.

Els espanyols "no són idiotes"

A més, el líder morat ha carregat una vegada més contra el líder socialista assenyalant que hui no hi ha govern a Espanya perquè Sánchez no podria haver dormit amb una coalició amb Unides Podem. "Els espanyols no són idiotes, saben per què no va haver-hi govern a Espanya, i si hi havia dubtes, Sánchez les va dissipar dient que no podria dormir", ha argumentat.

Per a Inglesias, les pressions de determinats actors perquè no arribaren a entrar en el govern van portar a la repetició electoral i ha recordat que en cas que després del 10N arriben a La Moncloa, si hi ha recessió "les retallades seran per a dalt", s'apujarà el Salari Mínim Interprofessional i intervindran el mercat del lloguer.

Preguntat pel repartiment de culpes per la repetició electoral, el líder morat ha recalcat que és evident que el PSOE mai va voler l'acord, per la qual cosa "és impossible la coalició quan una de les dues parts no vol". Creu que va pecar d'ingenuïtat en pensar que després d'acceptar el seu veto personal es desbloquejaria la situació i opina que fins i tot en el cas que hagueren acceptat l'oferta de juliol del PSOE, haurien trobat alguna "excusa" perquè el cogovern no fora possible.

"És evident que Sánchez no em va dir la veritat, ens va oferir un govern de coalició abans i després de les eleccions. Pedro Sánchez no em va dir la veritat", ha reiterat, després d'admetre que el seu error va ser haver-se "fiat" del líder socialista.

next