Pablo Iglesias busca al cementeri de Paterna les restes d'un familiar represaliat pel franquisme

El secretari general de Podemos i candidat a la Presidència del govern espanyol visita els treballs d'obertura de les fosses on estan enterrades centenars de víctimes de la dictadura
1 abril 2019 14:30h
El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha visitat junt amb sa mare el cementeri de Paterna per a conéixer els treballs d'exhumació. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. El secretari general de Podemos i candidat de la formació morada a la Presidència del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha visitat aquest dilluns el cementeri de Paterna (l'Horta Oest) per a conéixer de primera mà els treballs d'exhumació dels cossos de les fosses comunes on estan enterrats centenars de represaliats del franquisme.

Iglesias ha visitat el cementeri de Paterna, també conegut com el paredón de España, coincidint amb l'inici dels treballs d'exhumació dels cossos de la fossa 115. Una fossa en què, segons ha explicat el mateix líder de Podemos, podia estar enterrat un oncle seu –germà del seu avi– que era membre de l'exèrcit popular de la República. Segons ha relatat Iglesias en un missatge de Facebook, la seua família ubica en el cementeri de Paterna l'enterrament del seu oncle Ángel Santa María, que va formar part de l'anomenada unitat 'La motorizada', que era l'encarregada d'acompanyar i protegir el ministre republicà i líder del PSOE Indalecio Prieto.

Iglesias ha explicat que el germà del seu avi podria estar en la fossa 115 i és per a ell "molt dolorós" que ni la seua àvia ni la seua tia, ja mortes, hagen pogut viure aquest moment i acompanyar-lo per a poder "endur-se les restes d'un familiar i donar-li digna sepultura".

El líder de Podemos ha assenyalat que aquestes que "no són històries privades", sinó que tenen a veure "amb la dignitat d'un país i la mirada al futur". "No va de desenterrar el passat, sinó de mirar al futur", ha dit, i un país "decent" no pot conservar fosses com aquesta. "La nostra pàtria continua tenint un deute amb aquells qui van defensar la democràcia i la justícia social", ha afegit.

next