PACMA denuncia davant la Policia Nacional la mort d'un jònec a Algemesí després de rebre més de 20 trets

En les imatges que comparteix el partit animalista s'aprecia com els agents de la Policia Local obrin foc contra l'animal en diverses ocasions i que, quan finalment el bou cau, es produeixen aplaudiments
30 setembre 2019 12:09h
L'equip legal de PACMA també treballa en una denúncia administrativa que esclarisca els motius pels quals va escapar el jònec de la plaça. / SETMANA DE BOUS D'ALGEMESÍ

VALÈNCIA. El Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA) ha presentat una denúncia davant la Policia Nacional per les possibles irregularitats comeses en l'ús de la seua arma per part d'un agent de la Policia Local d'Algemesí (la Ribera Alta) en disparar "més de 20 vegades" en ple carrer un jònec que havia escapat de la plaça.

En un comunicat recollit per Europa Press, el partit ha explicat que en les imatges gravades s'observa també com l'agent "cedeix fins a dues ocasions l'arma a una altra persona, que també efectua trets". L'equip legal treballa en una denúncia administrativa que esclarisca els motius pels quals va escapar el jònec de la plaça.

"PACMA està treballant frenèticament des de la vesprada del dissabte 29 de setembre per a recaptar totes les proves i testimonis possibles que donen suport a les diferents denúncies que es presentaran a conseqüència de les dramàtiques situacions viscudes a Algemesí", ha indicat l'organització en un comunicat.

Segons les mateixes fonts, dos animals van fugir del recinte taurí. Un d'ells, el jònec abatut, va escapar mentre era conduït de tornada als corrals després de ser descartat per a ser torejat perquè tenia un problema de visió. L'animal "va estar més d'una hora intentant fugir pels carrers d'Algemesí, ferint durant la seua fugida una persona que es va trobar en el camí, i resultant ferides de diferent consideració dues més que van caure en intentar protegir-se". Una d'elles va haver de ser traslladada a un centre hospitalari.

Un vídeo captat per un veí mostra la Policia Local tancant el pas a l'animal amb el vehicle oficial, la qual cosa va portar el jònec a fugir cap al riu, als afores de la població, "on finalment va ser acorralat per uns agents i abatut per més de 20 trets d'arma de foc".

PACMA ha denunciat que es "va crivellar amb més de 20 trets
un bou que només volia escapar de la seua tortura". En les imatges que comparteix el partit animalista s'aprecia com els agents obrin foc contra l'animal en diverses ocasions i que, quan finalment el bou cau, es produeixen aplaudiments. "Ens dol escoltar els aplaudiments de la gent", agrega el partit.

L'Ajuntament d'Algemesí va argumentar que els agents van disparar l'animal "davant la perillositat de la situació". La coordinadora de PACMA a València, Raquel Aguilar, ha lamentat que "l'única solució que van trobar els agents a Algemesí per a capturar un animal que només pretenia escapar de la seua tortura fora la de matar-lo d'una forma tan cruel".

Al seu judici, "podrien haver optat per mètodes que no implicaren la seua mort, com ara dards tranquil·litzants", i acusa l'Ajuntament d'Algemesí d'haver realitzat "una nefasta gestió de la situació, que podria haver-se cobrat també víctimes humanes".

"És vergonyós que aquesta barbàrie, que posa en perill la vida d'animals i persones, continue ocorrent sota governs que, com el de la Generalitat, es fan dir progressistes", ha afirmat la responsable, que considera que el Consell del Botànic "no ha donat ni un sol pas per a acabar amb el maltractament animal ni per a protegir els menors d'aquesta violència". "Haurien de sentir vergonya. La tauromàquia ens empobreix com a societat i ens mostra al món com un país de bàrbars", ha criticat Aguilar.

Per part seua, la presidenta de PACMA, Laura Duarte, també ha manifestat en xarxes socials la seua "repulsió" pel que va ocórrer. "Més de 20 trets dels covards d'Algemesí a un bou espantat. Ja en el sòl la punta li la claven en la medul·la una vegada i una altra. Quina salvatjada és aquesta? Tots els partits polítics que no convertiu la tauromàquia en delicte en sou còmplices", ha expressat.

next