Paco Ibáñez rememora al festival Música i Lletra de Xàtiva la seua actuació a París 50 anys després

El duo format per Laura Esparza i Carlos Esteban guanya el III certamen de cançó d'autor que té lloc dins del MiL
7 maig 2019 18:26h
EL festival continua aquest cap de setmana amb les actuacions de Miquel Gil, Mara Aranda, Carles Pastor i Anari. / MiL

VALÈNCIA. El mite de la cançó d'autor i pare de múltiples himnes, Paco Ibáñez, va omplir aquest passat dissabte a la nit el Gran Teatre de Xàtiva en el seu concert al Festival Música i Lletra (MiL). 

El veterà cantautor arribava al festival de Xàtiva per a enfrontar-se a un recital de més de dues hores que va resistir i defensar pràcticament sol a l'escenari davant d'un públic entregat que va cantar amb ell, li va demanar cançons i el va aplaudir llargament. Paco Ibánez va repassar la seua discografia, dedicant una part del concert a interpretar cançons més recents, acompanyat puntualment del reconegut guitarrista Mario Mas, i en una segona part, que va dedicar a tots els seus clàssics, commemorant el seu històric concert a l'Olímpia de París ara fa 50 anys. Ibáñez va tindre, durant alguna cançó, l'acompanyament de l'acordionista Cesar Stroscio que també havia compartit escenari amb ell a la capital francesa el 1969.

El proper cap de setmana, el darrer del MiL, actuaran a Xàtiva els referents del folk valencià: Miquel Gil i Mara Aranda, en un doble concert que tindrà lloc dissabte, 11 de maig, en què tots dos presenten nou disc. Un dia abans, divendres 10 de maig, el festival celebrarà la seua nit més roquera amb la cantautora degana de la cançó basca Anari, reconeguda tant per les seues lletres com per la seua música, i la revelació valenciana d'enguany, el premiat cantautor de la Safor, Carles Pastor.

El MiL va arrencar divendres passat amb la festa de presentació amb el cantautor per a xiquets i grans Dani Miquel, que malgrat el canvi d'ubicació per la pluja, no va decebre cap dels seus fans que paraigües en mà el van seguir cantant del Jardí de la Pau fins al hall del Gran teatre on van convertir la vesprada en una celebració ploguera o nevara a fora.

També al hall i sota l'atenta mirada dels xiquets i xiquetes i dels seus pares es va celebrar la final del MiL Descobreix: III certamen de Joves Cantautors, on el duo valencià  format per Laura Esparza i Carlos Esteban –amb un estil íntim i personal que integra pinzellades electròniques amb guitarra i veu– i la seua cançó Ones va guanyar el premi Al vent a la millor cançó en català. 

Esparza i Esteban tornaran l'any que ve a fer un concert a Xàtiva com a guanyadors del certamen. Enguany s'han presentat quasi una trentena de candidats d'arreu de l'Estat i, com l'any passat, ha destacat l'alta presència de joves dones cantautores i l'alta qualitat de les propostes de molts estils diferents dins de la cançó d'autor, ha informat l'organització en un comunicat.

next