Paella amb llonganissa? El Palmar recupera receptes que s'allunyen del cànon actual

Els promotors de la convocatòria defensen que hi ha paelles més enllà dels "deu productes bàsics" i recorden plats d'entre el 1850 i el 1950
19 agost 2019 16:49h
Una cita gastronòmica recuperarà al Palmar dimarts vinent, 27 d'agost, cinc tipus de paelles vinculades al període històric entre el 1850 i el 1950. / EFE

VALÈNCIA. Una cita gastronòmica recuperarà al Palmar dimarts vinent, 27 d'agost, cinc tipus de paelles vinculades al període històric entre el 1850 i el 1950, quan aquest plat no es corresponia al cànon actual i podia portar entre els seus ingredients des de llonganissa fins a anguila i llom.

Organitzada pel col·lectiu Locos por la Paella, la cita tindrà lloc al Tancat L'Estell, entre les 11.00h i les 16.00h, segons han detallat a EFE fonts de l'organització.

Jose Cuñat, un dels promotors d'aquesta convocatòria, ha investigat la història de la paella a través de més de cent llibres, impresos i manuscrits. Cuñat ha defensat que un dels propòsits d'aquesta aproximació culinària és "posar en valor que la paella utilitza aliments fora dels coneguts com 'els deu productes bàsics'".

"Existeixen moltes paelles més enllà d'aquesta", ha declarat Cuñat per a reclamar que a la paella no es veja "amb classicisme", ja que a parer seu "és el producte el que s'ha de valorar".

En l'acte de dimarts, quatre cuiners de prestigi, entre ells Juan Carlos Galbis i Adolfo Cucarella, elaboraran tres paelles a llenya i una a gas, des de la 'paella a la valenciana' del 1857, a les tres paelles de Doña Emilia del 1913 i el manuscrit de principis del segle XIX, fins a acabar amb la fórmula de l'Associació d'Exportadors d'arròs d'Espanya del 1933.

El grup gastronòmic explica que existeix una paella tradicional i una altra contemporània; la tradicional, diuen, consta de 100 anys d'antiguitat i compta amb diferents tipus de receptes guardades en diferents volums.

Pel que fa a l'evolució de la recepta, es va transformar quan va acabar la Guerra Civil i va arribar la "cuina econòmica" lligada a la reducció de despeses per la postguerra. És aleshores quan desapareixen productes com l'anguila, la llonganissa o el llom i se n'introdueixen d'altres com el conill i la verdura.

next