La PAH demana a Dalmau un límit al preu dels lloguers en el seu primer acte com a conseller d'Habitatge

La plataforma ha demanat al conseller "una actuació definitiva", ja que moltes persones "es troben al carrer" perquè "els bancs fan execucions hipotecàries tots els dies"
19 juny 2019 17:20h
Dalmau ha insistit que el dret a l'habitatge està en la Constitució i s'ha de complir. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. El vicepresident i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, s'ha estrenat aquest dimecres en el càrrec amb la recepció a membres de la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques (PAH), que reclama, entre altres mesures, un pla de xoc davant "l'emergència habitacional" per la falta d'habitatge públic i posar un límit als preus del lloguer.

El portaveu de la PAH, José Luis González, ha instat el conseller a desenvolupar "una actuació definitiva i un compromís amb els drets humans" perquè no estan ja "en una fase de sensibilitat, sinó de compromís amb la gent", ja que moltes persones "es troben al carrer" perquè "els bancs estan fent execucions hipotecàries tots els dies".

En declaracions als mitjans, Dalmau ha admés que "el problema dels desnonaments continua sent molt greu a tot el País Valencià" perquè hi ha famílies que són "tirades de les seues cases i es queden sense habitatge; sense aquest dret que està en la Constitució i que ha d'aplicar-se i garantir-se".

Per això, Dalmau ha explicat que la seua primera reunió havia de ser amb la PAH per a escoltar "la gent que està treballant contra els desnonaments i a favor que els valencians tinguen dret a un habitatge digne". L'objectiu ha sigut escoltar els seus problemes, com veuen la situació i quines solucions plantegen perquè el Consell del Botànic estiga "plenament implicat" en la protecció i garantia del dret a l'habitatge.

Així, ha subratllat que l'acord ja preveu mesures per a fer real aquest dret i preveu l'ampliació del parc públic d'habitatges i per a baixar el preu del lloguer i impulsar els lloguers socials.

Preguntat sobre què es pot fer des de l'executiu valencià, ha indicat que la política d'habitatge és transversal i que hi ha una part reguladora i executiva estatal "molt important", però que el Consell té algunes competències amb les quals "es poden fer moltes coses".

Dalmau ha indicat que buscarà la fórmula per a coordinar les polítiques autonòmiques amb les estatals "per a millorar les regulacions normatives corresponents, per a ampliar els fons destinats a habitatge social i, sobretot, per a garantir el dret a l'habitatge".

La PAH reclama sostres

Per la seua part, José Luis González s'ha mostrat content que la primera reunió del conseller siga amb aquesta entitat "perquè hi ha desenes de famílies que tenen problemes d'habitatge, mares i pares amb xiquets, persones amb discapacitat que tenen dret a poder viure sota un sostre".

"Ens trobem amb el fet que no hi ha habitatge públic suficient. Durant anys no s'ha construït, i els plantejaments que hi ha actualment són insuficients; fa falta un pla de xoc perquè tinguem un sostre per a les famílies", ha assenyalat. A més, ha remarcat que cal renovar els lloguers socials que estan a punt de finalitzar.

Reivindiquen compromisos concrets

El representant de la PAH ha recordat que, de vegades, aquestes vivendes se les han quedades els bancs "amb una legislació amb clàusules abusives", entitats "rescatades amb diners que no han retornat". Per això, demanen a les administracions local, autonòmica i estatal que decidisquen "si cal protegir a la gent o l'habitatge és un instrument d'especulació que ha de tindre la banca rescatada".

Així mateix, ha indicat que l'Administració "s'ha d'atrevir a posar un límit al preu desorbitat dels lloguers" i ha posat com a exemple Berlín, on "durant anys mantindran els preus". També ha volgut diferenciar entre "l'ocupació mafiosa" i la que realitzen famílies en exclusió social.

next