Diari La Veu del País Valencià
El Palau de la Generalitat ofereix un recorregut per l’empremta gràfica dels pobladors valencians

VALÈNCIA. El pati gòtic del Palau de la Generalitat acull, entre el 16 de febrer i el 13 de març, l’exposició ‘Testimoniatge gràfic d’un territori, símbol d’un poble’, un recorregut per l’empremta gràfica deixada per les diferents civilitzacions i cultures assentades en el territori valencià.

En aquesta mostra, que tanca les celebracions pel 600 aniversari de la Generalitat, els visitants que s’acosten fins a la seu del Consell podran veure un relat gràfic compost per diferents peces històriques, des dels primers homínids que van fixar la seua presència en el territori fins a peces del segle XVIII.

L’exposició també compta amb dos expositors que, a manera de pròleg i epíleg del relat, constaten, d’una banda, les petjades deixades pels primers animals habitants del territori i, de l’altra, els més recents canvis en el disseny de la imatge institucional de la Generalitat.

Aquestes peces estan presidides per un audiovisual pel qual desfilen més de 30.000 anys de petjades gràfiques, acompanyades de la composició musical creada ex profeso per Luis Serrano Alarcón i mesclada pel director Ramón Giner.

El comissari de l’exposició, Dani Nebot, explica que és la primera vegada que una exposició se centra en la petjada de la gràfica sobre el territori, en lloc d’en qüestions historiogràfiques.

Així, s’han triat i recopilat objectes com ara incunables, monedes, plats, taulells, gravats neolítics, estatuetes, màscares o puntes de llança, tenint en compte el valor de la seua petjada sobre el relat gràfic valencià.

“La gràfica –assegura Nebot– és un idioma universal i atemporal”, ja que en les peces triades després del pas dels segles “s’ha mantingut el transcendental i desaparegut el superflu”. A més, el codirector de la mostra també destaca que d’aquest relat es desprén que els antics habitants del territori eren “iguals a nosaltres”, amb la mateixa modernitat, sensibilitat i capacitats.

L’exposició està dirigida per Dani Nebot i Dani Lavernia i ha comptat amb l’assessoria històrica de Rafael Martínez, cap de secció de l’IVCR+I; Rafael Company, director del MuVIM, i Francisco Gimeno, catedràtic de la Universitat de València. A més, en la part gràfica han col·laborat artistes gràfics com Paco Roca o Raquel Silvestre.

Les peces han sigut cedides per la Biblioteca Històrica de la Universitat de València, el Museu de Prehistòria de València, el Centre Arqueològic de l’Almoina, l’IVCR+I, el Museu de la Universitat de València d’Història Natural, el Museu Municipal de Requena, el Museu Principal de l’Almodí, el Museu Arqueològic José María Soler, el Centre d’Estudis Contestants, el Museu Municipal d’Història i Arqueologia de Cullera, el Museu Arqueològic de Burriana, el Museu de Belles Arts de Castelló, la Fàbrica de la Seda de Montcada, la Fundació Universitària d’investigació arqueològica l’Alcúdia i el Museu Arqueòlogic Municipal Camilo Visedo Montó.

Comparteix

Icona de pantalla completa