Uns papers custodiats pel 'ionqui dels diners' mostraven l'operativa de la trama de Zaplana per a cobrar comissions

Els documents mostren "el full de ruta" que les empreses beneficiàries van seguir per a concórrer a la licitació del Pla Eòlic i les ITV adjudicades sota la presidència de Zaplana
13 febrer 2019 17:01h
Els investigadors del cas Emarsa van intervindre uns documents que custodiava Marcos Benavent sobre l'operativa de la trama liderada per Zaplana. / EFE

Un escorcoll en el despatx d'advocats de l'autodenominat 'ionqui dels diners', Marcos Benavent, va permetre accedir als investigadors als documents amb l'"autèntic full de ruta" que es va seguir per a concórrer a les licitacions del Pla Eòlic i les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV) per les quals una trama, amb l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana suposadament al capdavant, hauria cobrat comissions.

Així figura en un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) inclòs en el sumari del cas Erial, al qual ha tingut accés EFE i en el qual es detalla que aquestos documents haurien sigut trobats abandonats en la que fora la casa de Zaplana i intervinguts durant un escorcoll del cas Imelsa.

Es tractava de tres documents on s'albirava, segons els investigadors, una possible connivència en l'adjudicació de determinades concessions públiques del Pla eòlic i les ITV a favor de societats lligades al grup Sedesa, propietat de la família de l'expresident de les Corts Juan Cotino.

Els documents estaven en poder de Marcos Benavent, per la qual cosa se li va prendre declaració el març del 2017. En eixa declaració va explicar que li'ls havia entregat l'any 2012 una persona d'origen sirià anomenada Imad i que desconeixia si tenien relació amb alguna causa penal o alguna activitat criminal, però els guardava "juntament amb molts altres" papers.

També es va prendre declaració a la persona que li va entregar aquestos documents, qui va dir haver-los posat "abandonats" dins d'un sobre uns deu anys abans, al voltant de 2007, en un habitatge en la qual va residir en règim de lloguer. Els propietaris d'aquest immoble entre 1998 i desembre de 2006 van ser Zaplana i la seua esposa.

Dos dels documents del que la investigació assenyala com un "autèntic full de ruta" van ser redactats a principis de setembre de 2001 i detallen els passos donats pel grup Sedesa durant els anys 2001 i 2002 en relació amb les concessions públiques dels parcs eòlics i de la ITV, que es van licitar i van adjudicar sota la presidència de Zaplana en la Generalitat.

A més, al·ludeixen a diferents empreses relacionades amb el propietari de Sedesa Vicente Cotino i a la mercantil luxemburguesa Imison International, creada el maig de 2001, que segons va revelar després la investigació es va poder utilitzar per a materialitzar el cobrament de comissions il·lícites per import de 6,4 milions d'euros.

L'altre document és un correu electrònic adreçat a Juan Cotino l'octubre de 2000, quan era director general de la Policia, sobre els parcs eòlics, en el qual es parla de la inversió prevista (25 milions de pessetes), encara que tot dependria de la zona de la qual foren adjudicataris, perquè solament hi havia "tres o quatre zones" rendibles econòmicament.

next