El Parlament Europeu declara l'emergència climàtica

L'Eurocambra rebutja la proposta del PP europeu, que volia definir-la com a "urgència"
28 novembre 2019 12:47h
La resolució reclama als governs que establisquen objectius més ambiciosos per a lluitar contra el canvi climàtic.  Imatge de la vaga mundial pel clima a València. / DANIEL GARCÍA-SALA

BRUSSEL·LES (ACN). L'Eurocambra ha declarat l'emergència climàtica en una resolució que reclama als governs que establisquen objectius més ambiciosos per a lluitar contra el canvi climàtic. De cara a la Cimera Mundial del Clima de la setmana vinent (COP25), el ple del Parlament Europeu ha votat aquest dijous a favor del text per 429 vots a favor; 225, en contra, i 19 abstencions. Així, queda tombada la proposta del Partit Popular europeu per a parlar "d'urgència" i no "d'emergència" climàtica. El text demana també a la Comissió Europea que totes les seues polítiques tinguen en compte l'objectiu de limitar l'escalfament global a un màxim d'1,5°C.

L'ONU ha recordat aquesta setmana que si s'aconsegueix limitar l'escalfament global a un augment de temperatura d'1,5 °C, l'impacte climàtic serà "menys devastador". Per contra, l'organització ha alertat que si els governs no van més enllà dels acords climàtics de París i actuen de manera més contundent, les temperatures pujaran 3,2 °C aquest segle, de manera que generaran impactes sobre el clima cada vegada "més greus i costosos".

Reducció d'emissions

En una segona resolució, els eurodiputats reclamen a la nova presidenta de l'executiu europeu, Úrsula Von der Leyen, que incloga el compromís de reducció de les emissions contaminants del 55% per al 2030 en el seu Pacte Verd Europeu.

L'Eurocambra també denuncia que la retallada d'emissions en els sectors del transport marítim i l'aviació és "poc ambiciosa". En aquest sentit, vol que s'incloguen els plans nacionals de contribució a la lluita contra el canvi climàtic per a mesurar millor els esforços de cada estat.

next