El Parlament Europeu aprova mesures per a mitigar l'impacte d'un Brèxit sense acord

La Unió Europea aplicarà un pla de manera unilateral per a garantir els drets dels ciutadans si no hi ha pacte d'eixida entre Londres i Brussel·les
13 març 2019 18:41h
Garanties de poder completar una estada Erasmus al Regne Unit, permetre a les aerolínies seguir operant rutes entre el Regne Unit i la UE i que els vaixells europeus pesquen en aigües britàniques són només algunes de les mesures. / ACN 

BRUSSEL·LES. El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimecres el paquet de mesures proposat per la Comissió Europea per a mitigar l'impacte d'un Brèxit sense acord. L'endemà del rebuig de Westminster a l'acord de retirada entre Londres i Brussel·les i poques hores abans d'una nova votació al parlament britànic per a decidir si el Regne Unit abandona la Unió Europea sense un acord, els eurodiputats han aprovat a Estrasburg mesures per suavitzar les conseqüències immediates d'un Brèxit sense pacte. Garanties de poder completar una estada Erasmus al Regne Unit, permetre a les aerolínies seguir operant rutes entre el Regne Unit i la UE i que els vaixells europeus pesquen en aigües britàniques són només algunes de les mesures.

També s'ha aprovat garantir que els ciutadans comunitaris al Regne Unit i els britànics a la Unió Europea gaudisquen dels seus beneficis socials adquirits abans del Brèxit, a més de mesures per a evitar la interrupció del transport per carretera. En tot cas, la Unió Europea adoptaria aquest paquet de forma unilateral i les aplicaria temporalment sempre en l'escenari d'una eixida abrupta i amb la condició d'una reciprocitat per part de Londres, és a dir, que el Regne Unit adopte mesures equivalents.

El paquet de mesures ja va ser presentat per la Comissió Europea el mes de desembre. Aleshores es va defensar que el pla de contingència era per a "protegir els interessos vitals" de la Unió Europea en determinats àmbits on es preveu "una major pertorbació" com el dels ciutadans, el transport aeri, les transaccions financeres i les duanes, entre d'altres.

Per altra banda, diferents estats de la Unió Europea, com l'estat espanyol, també han anunciat mesures bilaterals d'urgència que activarien si no s'aconsegueix un Brèxit amb acord. La data oficial de l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea és el 29 de març del 2019. Quan queden poc més de dues setmanes, i davant el rebuig de Westminster al pla pactat entre Theresa May i Brussel·les, el parlament britànic votarà previsiblement una pròrroga del Brèxit per evitar una eixida caòtica.

next