Diari La Veu del País Valencià
CUP Pedreguer – Raonament sentit del vot als pressupostos de 2017
Des de la CUP de Pedreguer volem explicar el sentit del nostre vot sobre els pressupostos per a l’any 2017, que va ser debatut en un dels punts a l’ordre del dia del passat plenari del 29 de desembre.

Com ja vam dir al mateix plenari, la proposta dels pressupostos per a 2017 presentada per l’equip de Govern tenia motius per a votar-se a favor, però també d’altres per a no fer-ho.

A continuació passem a explicar-ho més detalladament i a contextualitzar-ho. Pel costat positiu valorem i agraïm la inclusió d’algunes de les propostes presentades per la CUP de Pedreguer

-Impulsar el sector agrícola i agroalimentari a Pedreguer. És una proposta que ha estat supervisada per diferents professionals de la matèria, i que es basaria en la creació d’una agrupació de llauradors amb participació de l’Ajuntament, que podria posar diferents mitjans per tal de potenciar i coordinar la producció, introduint paràmetres de justícia social, de gènere, ecològics i de proximitat. Per la qual cosa cal fer primer un estudi per veure de quina situació partim, i com podem començar. La proposta seria doncs per fer eixe estudi inicial.
-Realitzar una auditoria energètica als diferents edificis i instal·lacions municipals. Cal apostar per les cooperatives de consum d’energia verda, i no renovar amb Iberdrola com es va fer, però abans que això cal optimitzar el consum, ja que l’energia més econòmica i ecològica és la que no es consumeix.
-Projecte d’instal·lació d’una xarxa de fibra òptica. Respecte a la sobirania tecnològica, també vam proposar estudiar què costaria i com podríem tindre una xarxa municipal de fibra òptica basada en els principis de Guifi.net, per tal de rebaixar la dependència de les grans empreses de telecomunicacions.
-Col·laboració amb les ONG d’ajuda als refugiats per tal de posar en pràctica algunes de les intencions de la declaració de Pedreguer Poble Refugi

Les 3 primeres propostes sumen una partida de 21.000€, mentre que per a l’última no vam proposar una partida concreta.

Respecte les parts negatives que veiem dels pressupostos del 2017, passem a explicar-vos les més destacables:

-Pla d’Igualtat. Respecte qüestions de gènere, veiem que el Govern Municipal no té una línia pròpia a seguir i ha posat el servei en mans de la UNED, que ha acabat el Pla d’Igualtat 2012-2016 i des del nostre punt de vista era moment de seguir sense la seua tutela, seguint una línia pròpia municipal. Vam fer la proposta de convocar la comissió d’igualtat per debatre quina línia es volia seguir, si convenia o no continuar amb la UNED, i quin pressupost necessitàvem i per a què, i des de l’equip de governes van negar. Ens sembla preocupant que el Govern Municipal per un costat es vanaglorie de la participació ciutadana i per l’altre es negue a convocar un òrgan com la comissió d’igualtat per debatre les qüestions que li són pròpies. Altra concreció que demanàvem, era la necessitat de tindre alguna persona que s’encarregara, almenys a mitja jornada, de desenvolupar les decisions de la comissió, que era un dels principals problemes amb que ens trobàvem. L’alcalde tampoc ho va acceptar, des del seu punt de vista amb 5 hores setmanals hi hauria prou. Per a nosaltres és una xifra totalment irrisòria per tota la feina de gènere que caldria fer.
-Projecte Marina Empren. Una partida amb una consignació de 18.000€ per assignar al projecte d’una empresa privada. El projecte és similar al de “Pedreguer Empenta” de l’any passat però a nivell comarcal. Per altra banda, si és un projecte comarcal on participa CREAMA (a la que ja se li assignen 80.000€), no entenem que s’haja d’abonar uns 18.000€ a l’empresa, sinó que deuria ser CREAMA qui ho abonara, o en tot cas, que la partida a CREAMA augmentara.
Com ja vam raonar per al projecte Pedreguer Empenta, no compartim els models d’empresa que es pretenen potenciar, que no tenen res a veure amb l’economia social, sinó més bé amb els models d’empresa privada que posen èmfasi en l’obtenció de beneficis per uns pocs obviant els drets laborals i socials.
-Partides pressupostàries d’altres anys pendents de realitzar. Hi ha propostes que s’havien de fer al 2015 i 2016 provinents dels pressupostos participatius, i que van acumulant-se. A eixe ritme, cada volta es fa més difícil que quadre el pressupost municipal, ja que es deu anar reservant la consignació de diners per a les partides que van quedant pendents. Partides com el vehicle adaptat per a ADIMA o l’espai d’oci al rockòdrom són exemples de partides que s’han hagut de llevar inicialment del pressupost sense haver-se fet. Això no vol dir que no vagen a fer-se, sinó que caldrà fer modificacions posteriors per fer-ho, amb la conseqüent major dificultat de quadrar el pressupost a final d’any.
-Paralització d’acords proposats per nosaltres i que sembla que no hi haja massa gana en dur-los a terme. Per exemple, després de més d’un any, encara no s’han convocat a les associacions pel Consell Social Municipal. Pareix ser que es comença a moure la convocatòria estos dies. O l’estudi de municipalitzacions, que segueix damunt la taula, amb errors pendents de corregir i no es convoca a la Comissió per a revisar-ho i avançar. Recordem que l’estudi es feia amb la intenció
de demostrar que es podien fer municipalitzacions de serveis, i que el grup municipal de Compromís ho portava al seu programa electoral de fer-les en cas que es pogueren. O l’estudi pels valors cadastrals, que s’ha anat deixant i ha acabat 2016 i encara no està realitzat.

Per tot això, l’Assemblea de la CUP va decidir abstenir-se als pressupostos de 2017.

Comparteix

Icona de pantalla completa