Tots els partits de les Corts excepte Vox es comprometen a declarar l'estat d'emergència climàtica  

El moviment 'Fridays for Future' valora positivament l'acord però exigeix que les polítiques que s'apliquen siguen coherents amb el document signat
22 maig 2019 16:23h
L'organització ecologista ha escrit una carta oberta amb l'objectiu d'alertar de la gravetat de la situació originada per "la insuficiència de mesures polítiques aplicades fins al moment" i recollir el suport d'altres col·lectius, així com persones individuals, per a la segona convocatòria de vaga global pel clima del proper divendres 24 de maig. / DLV

VALÈNCIA. El PSPV, el PPCV, Ciutadans, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida han signat aquest dimecres al matí un compromís polític aprovat el passat diumenge pel moviment 'Fridays for Future' amb l'objectiu de declarar l'estat d'emergència climàtica al territori valencià en els pròxims quatre mesos.  

Amb aquesta signatura, totes les formacions polítiques que tenen representació a les Corts excepte Vox s'han compromés a executar una reducció anual dràstica d'emissions de gasos d'efecte hivernacle d'acord amb els compromisos adquirits en l'Acord de París firmat el 2015, així com a fomentar una transició energètica justa cap a un model 100% renovable afavorint un model descentralitzador de generació elèctrica. Aquestes mesures esdevenen imprescindibles, segons l'organització ecologista, atesa la "gravetat" de la situació, la qual exigeix "canvis i mesures reals". 

En aquest sentit, Sara Gil, membre de 'Fridays for Future', ha alertat que "la temperatura global del planeta ja ha augmentat 0,8ºC respecte als nivells preindustrials i es preveu que d'ací a 11 anys arribarà a fer-ho en 2ºC, un punt de no retorn si no s'implementen mesures immediatament".

El pacte signat inclou l'adopció de mesures per tal de reduir la pèrdua de biodiversitat i promoure plans destinats a la recuperació dels ecosistemes implementant en aquesta legislatura un pla de reforestació i renaturalització del territori. Des de 'Fridays for Future' han alertat que el territori valencià és una zona exposada a seriosos problemes derivats del canvi climàtic i que cal atendre dos espais naturals clau: l'horta de València i l'Albufera. 

Les forces polítiques s'han compromés a mantindre una reunió amb el col·lectiu 'Fridays for Future' d'ací a quatre mesos per a posar en coneixement el compliment dels acords. /DLV

Responsabilitat política

El moviment també té el propòsit de col·locar els partits polítics al "centre de la responsabilitat". Per això, l'acord inclou mesures fiscals amb l'objectiu de promoure una millora del transport públic basat en energies renovables. A més, vol una prioritat pressupostària per a les mesures necessàries per a dur a terme la transició ecològica i mitigar els efectes derivats del canvi climàtic prioritzant en les polítiques públiques les opcions amb menys impacte ambiental.

'Fridays for Future' exigeix en aquest escrit que, a més, els partits reduïsquen mitjançant les seues polítiques la vulnerabilitat d'aquells sectors socials més sensibles als impactes del canvi climàtic. 

Informar, conscienciar, sensibilitzar 

Per últim, insten les forces polítiques a promoure campanyes d'informació, conscienciació i sensibilització a la ciutadania sobre aquesta crisi ecològica i de la gestió de residus amb la finalitat de promoure un consum crític i responsable per part de les persones, empreses i administracions. Així mateix, volen incrementar la presència de l'educació ambiental tant en l'àmbit acadèmic com en l'educació no formal. 

Mobilització ciutadana

L'organització ecologista ha escrit una carta oberta amb l'objectiu d'alertar de la gravetat de la situació originada per "la insuficiència de mesures polítiques aplicades fins al moment" i recollir el suport d'altres col·lectius i de persones individuals per a la segona convocatòria de vaga global pel clima, que se celebra aquest divendres. Eixe mateix dia s'ha convocat una manifestació pel clima que començarà a les 18.00h a la plaça de la Mare de Déu de València i acabarà a la plaça de l'Ajuntament, on es llegirà el manifest i hi haurà una actuació musical per a amenitzar la cita. 

next