Els partits de dreta i el PSOE lloen el discurs del rei i Podem considera que Felip VI "s'ha moderat"

El PP, Ciutadans i Vox celebren les referències a la unitat d'Espanya, els socialistes creuen que el rei ha "identificat" els problemes dels espanyols i Podem celebra que haja rebaixat el to respecte als discursos de després del referèndum
25 desembre 2019 16:42h
El rei va pronunciar dimarts el seu tradicional discurs. / EFE

VALÈNCIA / MADRID (ACN/ Redacció). El discurs del rei ha marcat l'agenda política d'aquest dimecres. Els líders dels partits polítics no han tardat a fer les seues valoracions sobre les paraules de Felip VI, on la situació de Catalunya va estar ben present. 

El president del PP, Pablo Casado, ha celebrat a través de Twitter que el rei Felip VI haja "tornat a defensar" la Constitució i la unitat d'Espanya. A través de Twitter, Casado ha destacat la part del discurs en què el rei animava a confiar en Espanya i convidava la ciutadania a mantindre's "unida".

Per part seua, Vox ha aplaudit a través de Twitter la "sensatesa i temprança" del discurs en uns moments "d'incertesa". La formació d'ultradreta, a través del seu màxim representant, Santiago Abascal, ha destacat la frase del discurs en què el rei deia: "Confiem en Espanya i mantinguem-nos units". Abascal li ha respost en la mateixa piulada: "Ho farem perquè Espanya és molt més forta i gran que els que ara ja estaran criticant el rei i intentant dividir-nos".

D'altra banda, Inés Arrimadas ha valorat també a través de Twitter el discurs i l'ha considerat "encertat i pertinent". La màxima dirigent de Ciutadans ha opinat que els espanyols tenen "grans reptes" al davant i ha considerat que "la millor manera d'encarar-los" és "unint-nos al voltant dels valors constitucionals". En una piulada en què no fa cap referència a la crisi entre Catalunya i Espanya, la líder de Ciutadans ha recordat que aquesta unió constitucional "la vam fer en el passat i la podem tornar a fer". I acaba: "Confiem en nosaltres mateixos, confiem en Espanya".

Encertat, segons el PSOE, ha estat el discurs de Felip VI. Els socialistes consideren que el rei ha "identificat" quins són els reptes i les fortaleses que té la societat espanyola. A través de Twitter, la presidenta del PSOE i vicepresidenta primera del Senat, Cristina Narbona, ha fet una valoració "molt positiva" de la intervenció del monarca i ha subratllat els tres elements del seu discurs que ha considerat més importants, la desigualtat entre homes i dones, el pacte de la revolució tecnològica i el repte del canvi climàtic. Narbona no fa cap referència a la crisi entre Catalunya i Espanya, ni al fet que el rei considerara Catalunya un "problema".

Finalment, Podem, en veu de Pablo Echenique, ha assegurat que el rei ha "moderat" el seu discurs i que demostra "millor olfacte" davant el nou escenari polític, segons han recollit diversos mitjans. El secretari d'Acció de Govern de Podem ha valorat que la locució suposa una "objectiva diferència" respecte al missatge del 3 d'octubre del 2017, l'endemà passat del referèndum d'independència de Catalunya. "Enfront del Felip VI de fa dos anys que va decidir impulsar la idea d'Espanya estreta i autoritària que tenen els partits de la dreta, ahir vam veure un intent d'acostar-se a la majoria d'espanyols", ha valorat.

next