Diari La Veu del País Valencià
Un pastor de Xert llança una campanya de micromecenatge per a fabricar el formatge que salva el planeta

CASTELLÓ. Un pastor de Xert (el Baix Maestrat) vol posar en marxa el primer sistema de fabricació no contaminant de formatge artesanal d’ovella. La seua intenció és instal·lar panells d’energia fotovoltaica amb els quals completar el procés d’elaboració d’aquest producte.

El projecte, sota el nom ‘El formatge valencià que salva el planeta’, tracta de reduir l’impacte mediambiental que té aquest sector sobre l’entorn i renovar la imatge del pastor, a més d’atraure els joves a aquest ofici i al món rural.

Per a portar endavant aquesta iniciativa de gestió sostenible de territori, el jove pastor ha decidit posar en marxa una campanya de ‘micromecenatge’ que estarà activa durant 39 dies en la plataforma lateuaterra.com.

“Des de Formatgeria La Planeta volem continuar elaborant formatge d’ovella artesà, però d’una manera més ecològica, instaurant un sistema solar per a l’obtenció d’energia verda. Ens ajudes?”. D’aquesta manera, es presenta el projecte en la plataforma de micromecenatge.

Jordi Benages té vora trenta anys, i en fa sis anys que es dedica al pasturatge d’un ramat d’ovelles lleteres de raça Lacune en una granja familiar a Xert, al peu de les muntanyes de Catí i Enroig.

A més, en la Formatgeria La Planeta opten “per un model que respecta el cicle vital dels animals i les estacions de l’any” servint-se de la saviesa dels seus avantpassats pastors i dels recursos que ofereix l’entorn per a la ramaderia extensiva. “Però feia falta alguna cosa més”, comenta l’emprenedor.

Per això, pretén instal·lar un equip solar amb el qual generar energia neta i reduir l’impacte mediambiental de la fabricació dels formatges, així com ajudar a mantindre la pràctica de la ramaderia extensiva que contribueix a la prevenció d’incendis forestals.

“Derrocar estereotips”

En paral·lel, aquest pastor d’ovelles considera “imprescindible” que es posen en marxa aquest tipus d’iniciatives que modernitzen la producció agroalimentària familiar i que contribuïsquen a “derrocar estereotips” del que és un pastor actualment.

El pastor destaca l’èxode rural que pateixen les localitats de l’interior i remarca que el sistema rural valencià mostra un “dèficit important” de població jove i en edat de treballar. Per això, veu necessari atraure les noves generacions de pastors.

39 dies per a arribar a l’objectiu

‘El formatge valencià que salva el planeta’ disposa de 39 dies per a aconseguir 6.900 euros, el finançament fixat per a adquirir el sistema fotovoltaic i posar-lo en marxa. Durant aquest temps, la iniciativa estarà activa en lateuaterra.com, “la primera plataforma valenciana de micromecenatge especialitzada i dedicada a projectes que cuiden, respecten i milloren el medi ambient”.

Aquest portal segueix el model de les plataformes de micromecenatge tradicionals de donatius i recompenses. El promotor té 39 dies per a donar a conéixer la seua proposta i aconseguir l’objectiu de finançament fixat per a desenvolupar-la. Durant aquest temps, qualsevol persona podrà aportar una quantia al projecte. La suma de les aportacions individuals fa possible que les iniciatives tiren endavant.

Es pot contribuir amb el projecte a partir de 10 euros i totes les aportacions tenen recompensa –tot i que hi ha la possibilitat de contribuir sense obtindre res a canvi–. Els obsequis són samarretes, lots de formatges, visites guiades a la granja-formatgeria, tasts de formatges i tallers on s’explicarà el procés que comporta fer un formatge de pastor artesà. També hi ha tallers per a aprendre a munyir ovelles, pastura amb gossos i esmorzars o dinars ‘de pastor’. Les aportacions més elevades es recompensen amb l’apadrinament d’una ovella durant tot un any, amb la possibilitat de fer un seguiment de l’animal mitjançant les xarxes socials, visitar-la a la granja, recollir formatge elaborat amb la seua llet i, fins i tot, assistir al part en cas que estiga prenyada.

Comparteix

Icona de pantalla completa