Paterna alçarà el mes vinent un mausoleu sobre la fossa 113 per a "homenatjar" els represaliats del franquisme

La tomba acollirà les restes de les víctimes no reclamades per familiars
19 juliol 2019 19:34h
La primera fase consistirà en l'excavació de la part subterrània del mausoleu amb una profunditat mínima de 3 metres, on s'enterraran les restes. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. L'Ajuntament de Paterna ha aprovat el projecte per a la construcció d'un mausoleu al cementeri municipal, en el qual s'enterraran les restes d'aquells represaliats del franquisme que no hagen sigut reclamats per les seues famílies. El monument començarà a construir-se en menys d'un mes i les obres tindran una durada de quatre setmanes amb un pressupost de 30.000 euros finançat per la Diputació de València.

En concret, s'alçarà en l'espai que actualment ocupa la fossa 113, sobre una superfície de 3,10 metres per 3,40 metres, i comptarà amb receptacles individuals en els quals descansaran les restes òssies dels cossos no reclamats.

Així ho ha explicat el tinent d'alcalde de Protecció a les Persones, Participació i Ocupació i president del Consell de Recuperació de la Memòria Democràtica, Julio Fernández, qui ha subratllat la importància d'aquest mausoleu, "que busca homenatjar i dignificar la figura de totes les persones represaliades durant el franquisme, i reparar el deute moral amb les seues famílies".

La primera fase consistirà en l'excavació de la part subterrània del mausoleu amb una profunditat mínima de 3 metres, on s'enterraran les restes, i que estarà supervisada per l'equip encarregat de l'exhumació de la fossa. Una vegada finalitzada la galeria subterrània es procedirà a alçar l'estructura exterior que estarà recoberta de marbre.

Localitzades les restes de 49 persones

A més, Fernández ha destacat que per a la construcció del mausoleu es compta amb la col·laboració del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica i l'Associació de Familiars de Víctimes de la Fossa 113 del Cementeri de Paterna "amb els qui hem estat col·laborant des que s'iniciara l'exhumació de la fossa, que ha permés localitzar les restes de 49 persones".

Finalment, el tinent d'alcalde ha recordat que des de l'executiu també s'ha iniciat la qualificació de Bé de Rellevància Local per al 'paredón d'Espanya' i el Camí de la Sang, així com per a les fosses comunes trobades en el cementeri municipal, "una decisió que persegueix conservar, protegir i dignificar aquestes zones per a honrar la memòria dels qui van ser assassinats en la nostra localitat" ha conclòs Fernández.

next