Patrimoni Nacional autoritza l'exhumació de víctimes soterrades al Valle de los Caídos

El Consell d'Administració d'aquest organisme va arribar a l'acord el passat 1 d'octubre i ara el comunica als familiars de les persones inhumades que van sol·licitar-ne el trasllat
13 novembre 2019 16:30h
 Les primeres restes a exhumar-se seran les dels germans Manuel Lapeña i Antonio Ramiro Lapeña. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Patrimoni Nacional ha autoritzat els treballs d'exhumació de les persones que encara hi ha soterrades al Valle de los Caídos. En una nota aquest dimarts va traslladar als familiars de les persones inhumades al Valle de los Caídos les sol·licituds d'exhumació de les quals estan en tràmit els acords adoptats pel seu Consell d'Administració en una reunió l'1 d'octubre. 

Concretament, se'ls han comunicat les actuacions que es duran a terme en les criptes adjacents a les capelles de la Basílica de la Santa Creu del Valle de los Caídos.

Segons fonts de Patrimoni, el nombre d'exhumats podria canviar durant el procés, ja que altres families podrien començar a reclamar les restes dels seus familiars. Eldiario.es també ha avançat que les primeres a recuperar-se seran les dels germans Manuel Lapeña i Antonio Ramiro Lapeña la família dels quals va aconseguir un sentència favorable a l'exhumació el 2016.

Els familiars d'Ángel Fernández, un dels beneficiats

Al Valle de los Caídos es troben les restes d'almenys 33.833 persones més. Segons indica el Ministeri de Justícia, en els llibres de registres es van anotar ingressos des del 17 de març del 1959 fins al 3 de juliol del 1983, i el 99% es van produir entre el 1959 i el 1971.

D'aquestes 33.833 persones, només se sap qui són un total de 21.423. Del País Valencià hi ha soterrades, almenys, 1.971 persones, però només 1.164 estan registrades amb els seus noms, cognoms i altres dades que permeten identificar-les.

Una de les persones allí soterrades és Ángel Fernández, traslladat des de la fossa 1143/2009 de Terol al Valle de los Caídos. La seua família va iniciar aquest juny el procés per a exhumar el cos i, segons han confirmat fonts pròximes a la família, les seues restes seran exhumades junt amb les primeres del procés.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next