Sánchez convoca per al 28 d'abril les eleccions generals

El president del govern espanyol valora el treball fet aquestos nou mesos i justifica l'avançament electoral perquè no pot treballar amb uns pressupostos que no són seus
15 febrer 2019 10:20h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la compareixença d'aquest divendres al Palau de la Moncloa. / EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Pedro Sánchez ja ha posat data per a la celebració anticipada de les eleccions generals. El president del govern espanyol ha fixat per al 28 d'abril la cita amb les urnes, de manera que posa punt final a l'actual legislatura. Així ho ha anunciat aquest divendres durant la lectura d'una declaració institucional que el president ha llegit després de la celebració d'un Consell de Ministres extraordinari.

Abans de pronunciar-se sobre la data dels comicis, l'encara president del govern espanyol ha fet balanç dels seus nou mesos al capdavant de l'executiu espanyol. Segons ha explicat, ha basat les seues accions en tres eixos: la consolidació del creixement econòmic, la reconstrucció de l'estat de benestar i el reforç de les institucions democràtiques.

Durant aquest temps, Pedro Sánchez ha aprovat 13 lleis i 25 reial decrets, i, durant el seu discurs, ha reiterat que algunes de les mesures aprovades es mantindran, com ara la pujada del Salari Mínim Interprofessional, encara que no hi haja pressupostos.

Sánchez també s'ha referit als polítics independentistes i, en aquest sentit, ha recordat que, quan estava en l'oposició, el PSOE va donar suport al govern de Rajoy per a solucionar la situació a Catalunya i ha lamentat que ell no ha rebut el mateix suport de l'actual oposició de la dreta. 

A més, ha criticat els qualificatius de "colpista", entre d'altres, que ha rebut de l'oposició. D'altra banda ha advocat pel diàleg: "Dins de la Constitució, tot; fora de la Constitució, res", ha afirmat.

En aquest sentit, ha assenyalat que ara és tasca dels independentistes explicar per què han tombat els "pressupostos més socials de la història d'Espanya". "Nosaltres hem governat i altres hauran de donar explicacions", ha reiterat.

Després d'aquest discurs, ha anunciat la data de les eleccions i ha justificat la decisió assenyalant que "entre governar amb uns pressupostos" que no són seus "o avançar i donar la paraula als espanyols", tria "la segona opció". 

"Ens estem jugant molt en aquestes eleccions, ens juguem el futur d'aquest país", ha reflexionat Sánchez preguntat pel possible resultat de les pròximes eleccions. "El que trien els espanyols, ben triat està", ha dit. No obstant això, no ha volgut respondre si tornaria a conformar una nova majoria amb els independentistes. "Deixem que parlen els espanyols primer", ha conclòs.

El govern socialista ha decidit convocar eleccions després que el passat dimecres el Congrés rebutjara el seu projecte de Pressupostos Generals de l'Estat. Des d'eixe mateix moment, fonts de l'executiu van donar per fet el final de la legislatura i la convocatòria anticipada d'eleccions.

next