Pego, Almassora i Benigànim: els pobles on la fórmula del Botànic no funciona

Mentre que el PSPV i Compromís se les han enginyat per a arribar a acords en moltes localitats, hi ha indrets en què les seues desavinences no fan més que créixer
17 juliol 2019 06:00h
En alguns municipis, els sous dels governants han sigut motiu de confrontació. / EFE

VALÈNCIA. La fórmula botànica no és infal·lible. Si bé el pacte entre el PSPV i Compromís (amb Unides Podem en alguns casos) se les ha enginyat per a continuar sumant alcaldies allà on no van poder posar-se d'acord quan es constituïren els ajuntaments, també hi ha indrets de la geografia valenciana on les desavinences entre ambdues formacions no fan més que créixer. 

Si bé els casos de Sueca i Muro ja es van mostrar irremeiables des de ben prompte, n'hi ha d'altres com el de Pego (la Marina Alta) que s'han agreujat amb els pas del temps. La posició de partida ja era irreconciliable arran Pego Golf, un projecte d'urbanització amb 1.300 habitatges i un camp de golf que pretenia realitzar el PSPV, malgrat que els seus membres asseguraven que no els agradava, però que "serviria per a diversificar" l'economia local. El rebuig de Compromís, ja que el considerava un projecte "depredador", va provocar que, tot i estar d'acord en la resta de punts, ambdues formacions trencaren les converses i els socialistes acabaren governant en minoria.

Ara, la coalició valencianista ha revifat els desentesos a partir de l'augment de sous que ha aprovat en solitari el govern de l'alcalde Enrique Moll, que passarà de cobrar 37.000 euros anuals a 49.000, mentre que els regidors amb dedicació exclusiva, de 27.000 a 34.000. Des de Compromís denuncien que la decisió s'ha pres sense cap negociació amb l'oposició –la qual encapçalen– i ho consideren "un abús impropi d'un govern que se suposa en minoria".

També de sous va la cosa en un altre municipi de la Marina Alta. És el cas del Verger, localitat de vora 4.500 habitants que tampoc no va ser capaç de reeditar el pacte entre Compromís i el PSPV que van segellar la passada legislatura i que va acabar amb ambdós partits enfrontats. Ací, la coalició ha votat junt amb el PPCV per a deixar sense sou l'alcalde, Ximo Coll, després que aquest proposara una pujada per al seu càrrec de 500 euros que la resta de partits considera "descomunal", fins a arribar als 2.500. El mateix Coll ha lamentat que haurà de tornar a la fontaneria per a rebre una remuneració, mentre que la coalició proposa una eixida negociada.

En el cas d'una localitat de grandària similar, Benigànim (la Vall d'Albaida), el PSPV i Compromís van arribar a tancar un acord de govern, però el pacte mai no va arribar a fer-se efectiu, ja que hi havia desavinences en el repartiment de les regidories. El resultat ha sigut que, també en aquest cas, Compromís s'ha aliat amb el PPCV per a deixar sense sou l'alcaldessa, Amparo Canals, que pretenia aplicar-se el mateix sou que en la legislatura passada. La primera edil ja ha anunciat que es veurà obligada a dimitir, ja que la llei d'incompatibilitats no li permet tornar al seu treball mentre exercisca el càrrec. 

D'altra banda, a Almassora (la Plana Alta), el pacte de govern encara no havia arribat, però les converses van quedar trencades la setmana passada. Compromís va acusar l'alcaldessa, Mercedes Galí, d'haver trencat les negociacions de manera unilateral i de tindre "més predisposició per a pactar amb la dreta" que amb ells. Amb tot, el PSPV encara no ha pres la decisió definitiva de governar en solitari i les possibilitats de tancar el pacte continuen obertes.

next