La penúltima setmana del judici per l'1-O estarà dedicada als informes de les acusacions

La Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i Vox exposaran oralment els seus arguments al Tribunal Suprem aquest dimarts
2 juny 2019 18:59h
La previsió és que el judici acabe el 12 de juny, just quatre mesos després de començar. / POOL EFE

MADRID. El judici del Tribunal Suprem encara la recta final i aquesta setmana només tindrà una única sessió dimarts dedicada als informes de les acusacions. La Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i Vox exposaran oralment els seus arguments davant del tribunal després de les diferents fases del judici, de la declaració de testimonis i de les proves aportades. 

En la darrera sessió, les tres acusacions van elevar les conclusions a definitives, és a dir, mantenen la mateixa petició de pena i els mateixos delictes (a excepció de Vox amb Santi Vila). En aquesta fase d'informes, però, desgranaran els arguments i les idees principals de les seues tesis. 

Les defenses van demanar al tribunal que entre l'exposició dels informes de les acusacions i els seus hi haguera un marge de dies per a preparar-los bé. Per això, els advocats de la defensa faran el seu relat per a defensar l'absolució la setmana següent, els dies 11 i 12 de juny. El judici acabarà amb el darrer torn de paraula –dels acusats que el vulguen usar– i quedarà vist per a sentència.

En la sessió de dimecres passat, la Fiscalia va anunciar al tribunal que elevava les conclusions provisionals –que havia fet públiques el 2 de novembre– a definitives. Així, després de gairebé quatre mesos de judici, el ministeri públic entén que el delicte de rebel·lió continua encaixant en l'acusació que fa contra els nou exlíders independentistes empresonats. Per a Junqueras, manté la petició de fins a 25 anys de presó; 17, per als Jordis i Forcadell, i 16, per a la resta d'exconsellers empresonats. Per a Borràs, Mundó i Vila –en llibertat provisional– sosté la petició de 7 anys.

La Fiscalia es creu la versió de Trapero i els comissaris

A més, ha fet servir testimonis i proves del judici per a justificar la petició de presó per rebel·lió. Crida l'atenció especialment que ha introduït en el relat elements que van explicar el major Josep Lluís Trapero o el comissari Ferrán López sobre les reunions amb Puigdemont, Forn i Junqueras sobre les advertències dels riscos que suposava mantindre el referèndum i sobre el fet que Puigdemont va dir que, si hi havia violència l'1-O, declararia la independència.

A més, va introduir una petició expressa al tribunal: que aplicara la llei que determina que no puguen accedir al tercer grau fins que hagen complit almenys la meitat de la condemna. La Fiscalia incorpora aquesta petició per als delictes que creu que són "greus" i es vol assegurar també en aquest cas que no es puguen beneficiar de suposats privilegis abans d'hora.

Després de la Fiscalia, li tocarà exposar els seus informes a l'Advocacia de l'Estat, que també manté les mateixes peticions de pena de presó i creu que els principals líders van cometre sedició, tot i que continua descartant la rebel·lió. En el seu cas, la forquilla de penes que sol·licita van entre els 12 anys i els 7 anys i 10 mesos.

Vox també sosté peticions de fins a 74 anys de presó i l'única rebaixa que fa és per a l'exconseller Santi Vila, que va dimitir un dia abans de la declaració d'independència. Li retira l'acusació per malversació i organització criminal (per la que demanava 24 anys de presó) i demana que se'l condemne per desobediència.

Últimes sessions del judici

Després de la sessió de dimarts, el tribunal ha assenyalat només dos dies més. La previsió, doncs, és que el judici acabe el 12 de juny, just quatre mesos després de començar. Dimarts 11 de juny serà el torn dels informes de les defenses i també s'ha habilitat l'endemà per a aquesta funció. Per últim, els 12 acusats tindran l'opció de fer un últim torn de paraula i el judici quedarà vist per a sentència.

next