El PEP de Ciutat Vella de València, en la recta final de la seua aprovació definitiva

La Comissió d'Urbanisme ha aprovat provisionalment el projecte i ara passa a les mans de la Conselleria de Política Territorial 
11 novembre 2019 17:01h
El PEP de Ciutat Vella, que es treballa des de juliol del 2018, ha passat ja la segona fase d'exposició pública i ara ha fet un "pas endavant" amb la seua aprovació provisional. / DLV

VALÈNCIA (Agències, Redacció). La Comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament de València ha aprovat provisionalment el Pla Especial de Protecció (PEP) de Ciutat Vella, un pla que des de l'Ajuntament volen impulsar amb la finalitat de protegir el caràcter residencial dels més de 2.250 immobles que configuren l'àrea de predominança residencial, així com unificar la normativa aplicable en el centre històric. 

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha explicat al final de la reunió de la Comissió d'Urbanisme que, per fi, s'ha donat llum verda a aquest projecte. Després d'aquesta aprovació provisional, s'analitzarà en la Conselleria de Política Territorial, on s'ha d'acordar definitivament, segons ha informat també el consistori en un comunicat.

El PEP de Ciutat Vella, que es treballa des de juliol del 2018, ha passat ja la segona fase d'exposició pública i ara ha fet un "pas endavant" amb la seua aprovació provisional. Sandra Gómez ha explicat que entre els reptes d'aquest pla destaca el manteniment del teixit residencial i la recuperació de la població, que limitarà, per a això, la terciarització del districte i l'avanç dels apartaments turístics".

Per això, ha afegit, "es van suspendre les llicències fins a l'aprovació definitiva del pla". Sandra Gómez ha posat l'accent que el projecte "protegeix l'ús residencial de la majoria d'edificis del centre històric, excepte en el barri de Sant Francesc, i especifica que per a edificis de tipologia no residencial, palatina, senyorial o singular es contemplava la possibilitat de l'ús comercial, d'oficines o hostaler, però mai d'apartaments i sempre sota l'autorització de la Comissió Municipal de Patrimoni".

Després de la segona exposició, ha explicat que s'han introduït "certs canvis" que ajuden a "definir millor els àmbits d'actuació d'aquest". En primer lloc, s'ha ampliat l'àmbit de Predominança Residencial de l'àrea de qualificació residencial, que ara anirà des de la zona d'Intramurs del barri de Seu de Xerea fins al carrer de la Pau. També els habitatges que es troben entre l'avinguda de l'Oest i Sant Vicent i els carrers Adressadors i Gravador Selma, inclosa l'avinguda.

En segon lloc, s'ha estés l'àmbit de Predominança del Comerç Tradicional i Establiments Emblemàtics, que ara inclouran com a nous eixos comercials tradicionals els carrers Navellos, Micalet i les places de la Verge i de la Reina. A més, amb l'objectiu de mantindre un equilibri entre l'ús residencial i la resta d'usos no residencials, s'ha delimitat que la superfície construïda de locals no residencials no podrà ser superior al 50% del total de la superfície construïda de l'edifici.

En tercer lloc, s'ha implantat un règim transitori per als habitatges turístics ocasionals –els que es poden llogar fins a 60 dies a l'any– i s'ha establit que fins que no s'adopte una ordenança que establisca els mecanismes de control i sanció, aquesta modalitat d'apartament turístic no serà compatible.

Aquesta última versió provisional del Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella és la que s'ha aprovat i la que passa ara a les mans de la Conselleria. Tot i que el projecte naix com una via de protecció del nucli històric com a Bé d'Interés Cultural, és cert que ha suscitat crítiques per part de les entitats veïnals des del seu naixement, ja que no complia els objectius de protecció no només del patrimoni, sinó del teixit veïnal.

next