Per l'Horta demana la paralització del PGE d'Alboraia i denuncia que vulnera la legalitat

L'entitat denuncia en el seu escrit d'al·legacions que el pla no compta amb l'informe de Costes i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, i no quantifica l'oferta de sòl urbanitzable
5 octubre 2019 13:25h
El pla pretén la reclassificació de 264.000 metres quadrats d'horta. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. L'associació Per l’Horta ha presentat les seues al·legacions al Pla General Estructural d'Alboraia, en la qual ha exigit la paralització completa del pla. L'associació assegura que el projecte "vulnera la legalitat", ja que no compta amb l'informe de Costes i de la CHJ i no es quantifica l'oferta actual de sòl urbanitzable.

En l'escrit, l'organització denuncia que el pla pretén la reclassificació de 264.000 metres quadrats d'horta en plena producció, que està classificada com a sòl d'especial protecció agrícola, sense acreditar "la necessitat ni l'interés general" preceptius.

L'associació denuncia que el PGE té "com a propòsit amagat" pagar amb horta el deute municipal "acumulat per les polítiques urbanístiques depredadores dels anys de la bombolla immobiliària". "És inacceptable saldar els deutes de les irregularitats urbanístiques de governs anteriors acabant amb la forma de vida de desenes de llauradors i amb el valuós patrimoni natural que queda al municipi", senyala Per l'Horta.

L'associació també critica que el PGE pretén justificar la construcció de quasi 3000 habitatges nous basant-se en estimacions de creixement de la població que estan "desfasades". "El creixement acumulat els últims anys, segons dades de l'INE, és d'un terç del que indica el PGE d'Alboraia. De fet, en els últims 10 anys tan sols en tres s'ha registrat un increment poblacional per damunt de l'1%", expliquen. Mentrestant, denuncien, el PGE reconeix l'existència de 1995 habitatges buits a Alboraia.

Des de l'associació, també critiquen que l'Ajuntament –encapçalat pel PSOE– "manca de la justificació suficient per a la reclassificació de sòl d'horta no urbanitzable i protegit a sòl urbanitzable". Per l'Horta posa com a exemple l'ampliació del polígon industrial.

"L'Ajuntament es limita ara, davant les pressions socials, a establir una mera ampliació del termini d'al·legacions en lloc d'obrir un procés real de participació ciutadana", denuncien des de l'entitat. De fet, el ple de l'Ajuntament d'Alboraia del passat 26 de setembre va aprovar per unanimitat una moció de Ciutadans, Compromís i EU que instava a prorrogar l'exposició pública del PGE, però encara no han anunciat que l'obertura el procés de participació.

Documents que no s'han lliurat

En l'escrit d'al·legacions l'associació denuncia que falten documents d'obligada aportació, com l'informe de l'Administració de Costes, que "s'hauria d'emetre a causa de la concentració de bona part dels espais residencials en el front litoral". "Tampoc consta l'informe de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer", reclamen.

Des de l'entitat critiquen que tampoc es troba entre la documentació sotmesa a informació pública l'imprescindible informe sobre l'estat d'execució del planejament vigent, ni la quantificació de l'oferta de sòl existent susceptible de ser urbanitzat o edificat.

Per a l'entitat, l'Ajuntament incorre en altres importants infraccions normatives com la del principi de precaució o cautela en matèria de medi ambient, que imposa a les autoritats competents l'obligació d'adoptar les mesures apropiades per a previndre riscs potencials per a la salut pública, la seguretat i el medi ambient.

Irregularitats urbanístiques

Així mateix, l'entitat reclama que es declare la caducitat del Pla de Reforma Interior UE2 de Port Saplaya, on l'Ajuntament pretén construir 865  dels nous habitatges previstos al PGE, "tot i reconéixer allí mil habitatges buits i malgrat l'alta perillositat geomorfològica assenyalada al pla autonòmic de risc d'inundacions".

En l'escrit de les al·legacions, l'associació assenyala un supòsit de desviació de poder. "En el marc del PGE, la Junta General de la Societat pública EGUSA, formada pels regidors del consistori, ha pogut oferir a l'empresa QUABIT un esborrany d'acord que servirà per a pagar els més de 26,3 milions d'euros que l'empresa municipal deu a la immobiliària a costa de reactivar una antiga operació", apunta l'entitat.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next