Diari La Veu del País Valencià
Per l’Horta alerta que l’actuació unilateral de l’alcalde d’Alboraia sobre el PGE tindrà conseqüències judicials

VALÈNCIA. El moviment cívic Per l’Horta qüestiona la decisió de l’alcalde d’Alboraia, el socialista Miguel Chavarría, de limitar l’exercici del dret fonamental a la participació ciutadana en l’elaboració del Pla General Estructural del municipi.

En una nota de premsa, Per l’Horta explica que, “en mig del conflicte per les expropiacions d’horta protegida per a dur endavant les obres del Ministeri de Foment d’ampliació de la V-21”, el ple de l’Ajuntament d’Alboraia va acordar per unanimitat el 26 de setembre una pròrroga del període d’exposició pública fins que es realitzara “un vertader procés de participació ciutadana en el qual el veïnat poguera opinar i participar per a dissenyar de manera consensuada el futur de la localitat”. També es va acordar dur a terme un pla de participació pública transparent i amb alternatives reals, explica Per l’Horta.

Però, pocs dies després, l’alcalde va dictar una resolució que es limitava a ampliar el termini d’informació pública del Pla General Estructural i del Pla d’Ordenació fins al 25 d’octubre, sense encetar eixe procés de participació exigit pel ple de l’Ajuntament, tal com va publicar Diari La Veu.

Per l’Horta qualifica aquesta actuació de l’alcalde com a “arbitrària, incongruent amb el mandat del ple municipal i clarament restrictiva” sobre allò “expressament acordat” pel ple. A més, diu que resulta “clarament limitativa del diàleg, de la participació i del respecte que mereix un correcte enteniment del dret fonamental a la participació en l’àmbit de la planificació urbana”. El col·lectiu adverteix, a més, que “la unilateral i arbitrària” actuació de l’Alcaldia suposa “una flagrant vulneració del dret fonamental a la participació ciutadana que tindrà conseqüències judicials”.

Per l’Horta torna a demanar que se suspenga la tramitació del PGE tal com està redactat actualment i que es retrotraguen les actuacions per a dur a terme un nou procés de participació conforme a un pla de participació pública “efectiva i transparent” on s’avaluen les diferents alternatives per a satisfer de la millor manera les necessitats de la població “en el marc de l’interés general i atesa la prudent administració dels recursos naturals i econòmics disponibles”. Per l’Horta també demana que, una vegada conclòs eixe procés i obtingut un document de consens, es duga a terme una nova avaluació ambiental.

El col·lectiu recorda que el pla s’està justificant en tot moment en processos de participació de documents anteriors i ja desestimats. En eixe sentit, Per l’Horta apunta que ja han transcorregut deu anys des d’aquell procés; que existeixen nous riscs i problemes no detectats en el moment de l’elaboració d’aquells documents, com són el canvi climàtic o la regressió de l’espai litoral, i que s’han produït canvis substancials en el marc normatiu territorial, urbanístic i mediambiental.

Comparteix

Icona de pantalla completa