Per l'Horta denuncia que Alboraia destruirà 264.000 metres quadrats de camp protegit

L'entitat demana al govern municipal la retirada del projecte i que estudie alternatives de connectivitat que no destruïsquen l'horta
8 setembre 2019 11:28h
Per l'Horta anima el veïnat a mobilitzar-se i a presentar al·legacions al pla, en fase d'exposició pública. / GVA

VALÈNCIA. Nova amenaça per a l'Horta. La plataforma Per l'Horta ha denunciat que el nou Pla General Estructural (PGE) d'Alboraia preveu "arrasar amb 264.000 metres quadrats d'horta protegida, quatre vegades més que l'ampliació de la V-21". Per aquesta raó, des de l'entitat, juntament amb les associacions veïnals dels municipis i els partits de l'"Alboraia, Horta i Litoral" demanen la retirada del pla urbanístic i que s'òbriga un procés participatiu i transparent que propose una alternativa de connectivitat a la ciutat sense destruir el territori. A més, a través de les xarxes socials, amb l'etiqueta #SOSAlboraia animen la ciutadania a implicar-se i a denunciar el que consideren un "pelotasso".

Segons expliquen des de l'entitat, el nou Pla General urbanístic del municipi, que ara es troba en fase d'al·legacions, va ser aprovat pel govern socialista del municipi, amb el suport del PP, amb l'oposició de la resta del Ple. Per l'Horta critica que el govern municipal justifica aquest pla amb la necessitat de trasllat del nou institut públic i el CEIP Ausiàs March, a més de les millores de comunicacions amb el litoral i el centre històric.

A aquestes infraestructures –continuen des de l'entitat– se suma la necessitat de complir amb les ràtios legals dels parcs públics, pel que es preveu utilitzar 25.000 metres quadrats d'horta per a "fires i esdeveniments" i 71.000 més per a la zona de Peixets.

Des de Per l'Horta acusen el govern municipal de tornar "a la política especulativa" i reclassificar l'horta per a resoldre el deute municipal. Així mateix, critiquen la "voracitat" de l'Ajuntament, ja que els 264.000 metres quadrats que es pretenen destruir és el màxim de superfície que la Llei d'Horta de València deixa sense protecció. A més, denuncien que no s'ha informat el veïnat sobre l'operació.

Plantejament del PGE

Segons l'entitat, el nou Pla General Estructural urbanístic del municipi de l'Horta preveu la construcció de 2.850 habitatges pensats per a acollir un total de 7.130 habitants, el que representaria un increment de la població d'Alboraia en un 30%, una xifra que consideren "completament exorbitant". D'altra banda, al litoral del municipi el pla inclou la urbanització de 124.000 metres quadrats de zona urbana a Patacona (sector Vinival) i 108.000 metres quadrats al pàrquing d'Alcampo a Port Saplaya, on s'alçarien 2000 vivendes noves.

A més, des de l'entitat denuncien que l'increment dels habitatges "serà encara major" amb el trasllat de les escoles Ausiàs March i Doctor Lluch del centre històric, que provocarà que aquest es densifique. Finalment, el pla també preveu l'eixamplament en 47.000 metres quadrats d'un polígon que asseguren que actualment està infrautilitzat i de l'ecoparc, en 9.900 metres quadrats.

Retirada del projecte

Per aquestes raons, l'entitat demana que es retire el projecte i que la ciutadania puga participar en un pla de Participació Públic transparent. Així mateix, com a alternativa al pla, demanen que el govern municipal estudie modificacions del PGOU vigent de manera urgent perquè la població puga disposar de sòl escolar públic.

Respecte a la millora de les connexions, Per l'Horta demana que s'aprofiten les vies existents per a fer vies ciclistes i de vianants o de tramvia fins a Port Saplaya i que no es destruïsca més horta. Demanen, en aquest sentit, que s'estudie la viabilitat econòmica de l'horta amb l'ordenament de les indústries del polígon sense connectar-les a la V-21.

Finalment, insten el veïnat que es mobilitze, però que també estiga pendent per a presentar al·legacions al PGE abans del 30 de setembre, quan acaba el termini d'exposició pública.

next