Per l'Horta denuncia que Foment "incompleix" les mesures de la Generalitat per a l'ampliació de la V-21

El col·lectiu assenyala que el Ministeri no farà la passarel·la ciclovianant a Port Saplaya ni el carril VAO per a autobusos i automòbils que va prometre el govern valencià
24 març 2019 12:33h
Per l'Horta demana no executar l'ampliació de la V-21. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. El Ministeri de Foment planteja com a resposta a les mobilitzacions socials i les peticions de Podem, Esquerra Unida i Compromís unes "mínimes reformes i una reducció en les expropiacions" que, en molts casos, "resulta perjudicial per als afectats", ha denunciat el col·lectiu Per l'Horta en un comunicat. L'associació ecologista assenyala que "el projecte definitiu tampoc no inclou altres propostes, com ara una pasarela ciclovianant a Port Saplaya o un carril VAO (Vehicles d'Alta Ocupació) per a autobusos i automòbils".

El projecte d'ampliació de la V-21 amb un tercer carril a Port Saplaya implicava originalment l'expropiació de 80.000 metres quadrats d'horta. Tanmateix, segons retreu Per l'Horta, el Ministeri "ha ignorat les peticions de desistir a l'ampliació", com reclamaven els moviments socials i partits polítics com Podem i Esquerra Unida, i l'opció de no executar el carril d'eixida, que era la premissa que reclamava Compromís. 

En canvi, el passat 30 de novembre del 2018 el secretari general d'Infrastructures del Ministeri, Javier Izquierdo, acompanyat de la consellera d’Obres Públiques, Maria José Salvador, anunciava que el projecte definitiu "reduiria en un terç les expropiacions de terrenys de l'horta" i inclouria dues demandes de la Generalitat, com eren la construcció d'una pasarela ciclovianant entre Alboraia i Port Saplaya i un carril VAO aprofitant l'ampliació de la V-21.

Però, el document a efectes d'expropiacions del projecte modificat de la V-21 que ara s'ha fet públic recull els canvis que planteja el Ministeri de Foment. Sobre les expropiacions, en efecte, l'afecció sobre l'horta es rebaixa de 80.000 metres a 62.000, "una reducció que no arriba a un quart del total i no el terç que va anunciar el Ministeri", denuncia Per l'Horta.

"El que ara queda clar és que aquesta reducció d’horta afectada es realitza bàsicament a costa dels expropiats, ja que el ministre Ábalos s'ha negat a renunciar a cap de les obres previstes pel seu antecessor", recorda l'associació. Foment, per un costat, "s'ha limitat a incloure en la zona expropiada les vies de servei, de manera que eviten l'expropiació de 5.000 metres quadrats d'horta. La part principal, però, són altres 13.000 metres quadrats d'horta que es deixa d'expropiar i que "es tracta de superfícies d'horta amb dubtosa viabilitat per al cultiu, que quedaran pràcticament condemnades a l'abandó", apunten. La major part –uns 7000 metres quadrats– són restes de parcel·lari amb superfícies que varien entre 12 i 600 metres quadrats, sempre inferiors a la fanecada de superfície. En aquest sentit, Per l'Horta posa l'exemple d'un dels edificis que es enderrocaran, amb una superfície de 194 metres quadrats: "El Ministeri es proposa deixar sense expropiar la superfície que no necessita, 24 metres quadrats d'enderroc".

"També és cridaner que es deixen sense expropiar uns 6.000 metres quadrats localitzats entre  la V-21 i el futur ramal d'accés nord al Port. Un conjunt de nou parcel·les que, tot i sumar en ocasions superfícies superiors a la fanecada, restarien completament inaccesibles en cas que la Generalitat Valenciana executara l'Accés Nord al Port, ja que no disposarien de via d'accés. En aquest cas, seria la Generalitat qui es veuria obligada en un futur a expropiar-les i indemnitzar els propietaris", denuncien.

Així, qualifiquen el plantejament del Ministeri de Foment "d'estratègia" per a "maquillar" l'afectació sobre l'horta rebaixant les superfícies expropiades "però sense reduir el volum d'horta ocupada per l'asfalt" i, per tant, "és previsible que done lloc que molts dels afectats demanen que s'expropien aquestes restes de camps la superfície dels quals fa impossible la seua viabilitat com a explotacions agràries".

Sense passarel·la ni carril VAO

"Un altra sorpresa del projecte modificat del Ministeri de Foment és el fet de no incloure la passarel·la ciclovianant per a connectar Port Saplaya amb Alboraia que havien anunciat la consellera Salvador i el secretari d'Estat el passat 30 de novembre. El projecte modificat, en canvi, traça un carril ciclovianant en paral·lel a la V-21 entre el pont de Port Saplaya i el barranc del Carraixet, on travessaria per baix de la V-21 aprofitant un dels túnels existents", apunta Per l'Horta.

La desaparició de la passarel·la quatre mesos després d’anunciar-la en roda de premsa "mereixeria una explicació de les autoritats implicades", demanen. "Més encara si tenim present que la Diputació de València està completant el disseny d'un carril-bici a la CV-311 entre Tendetes i la V-21, a costa de més superfície d'horta, precisament per a enllaçar amb la passarel·la que ara el Ministeri ha renunciat a construir".

"Aquesta mostra evident de descoordinació entre les administracions públiques fa encara més necessari que reclamem l'elaboració d’un pla de mobilitat metropolitana sostenible que es base en l'adaptació del viari tradicional de l'horta per al pas de vianants i ciclistes. En cas contrari, podem trobar-nos, com ha passat sovint fins ara, que s'executen trams aïllats de noves vies ciclovianants i es passen anys sense connexió amb la resta de la xarxa", alerten.

D'altra banda, el projecte modificat presentat pel Ministeri "tampoc fa cap esment en les seues 900 pàgines a l'execució d'un carril per a vehicles d'alta ocupació (Carril VAO), una proposta de la Generalitat suposadament acceptada pel Ministeri de Foment". Per això, el col·lectiu reitera que "l'opció realment ecológica i compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic passa clarament a no executar cap ampliació de carrils a la V-21".

next