Pérez Garijo advoca perquè siga la Conselleria qui inicie d'ofici les exhumacions de víctimes del franquisme

La consellera assegura que ha de ser l'administració pública, i no les mateixes famílies, qui promoga l'obertura de foses i el soterrament digne de les persones represaliades
19 agost 2019 19:20h
Pérez Garijo ha visitat el mausoleu del cementeri d'Ontinyent. / GVA

VALÈNCIA. La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha posat el municipi d'Ontinyent com a "exemple de tasca per la justícia, la memòria i la reparació". Ho ha fet durant la seua visita a la localitat, on també ha advocat perquè siguen les administracions públiques qui, d'ofici, desenvolupen el reconeixement a les víctimes de la repressió franquista i inicien els procediments per a dur a terme l'exhumació de les víctimes que encara es troben en fosses comunes per poder donar-les un soterrar digne.

Pérez Garijo ha visitat junt amb l'alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, el memorial a les 13 persones afusellades pel franquisme situat al cementeri municipal, un conjunt escultòric on se soterraran, finalment, de manera digna les restes d'aquestes víctimes que van ser assassinades el desembre del 1939 a les tàpies del mateix recinte. A més, també han acudit al monument els ontinyentins que van passar pel camp de concentració nazi de Mauthausen.

En declaracions realitzades durant la visita, la consellera ha assegurat que continuarà treballant en la present legislatura "amb esforç perquè els ajuntaments s'involucren en la tasca de la reparació de la memòria històrica" i ha assenyalat que per a ella és "un orgull" col·laborar amb ajuntaments com el d'Ontinyent que "s'ho ha pres seriosament" i va ser un "dels primers que va demanar subvenció i que va exhumar les fosses".

Segons el seu punt de vista, ha de ser des de l'administració pública –i no per part de les famílies– des d'on s'han de promoure accions com l'obertura de les fosses i el soterrament digne de les persones represaliades.

next