Picasso, Sorolla i Da Vinci, les mostres per a "rejovenir" el Museu de Belles Arts de València

La pinacoteca estrena aquesta temporada 2019 nova web, inaugura l'edifici Pérez Castiel, els claustres acolliran activitats artístiques per a infants i obrirà una botiga
13 febrer 2019 06:00h
El Consell aprovarà en breu el decret que modifica el funcionament del patronat, un pas previ per a començar a treballar en un nou òrgan de gestió que dote de més autonomia la pinacoteca. / MUSEU DE BELLES ARTS

VALÈNCIA. El Museu de Belles Arts de València enceta una temporada transitòria mentre resol les interinitats en la direcció –actualment Margarita Villa substitueix José Ignacio Casar Pinazo, que està de baixa per malaltia–, en el consell d'experts –que assessora en matèria artística el Patronat– i com s'endreça l'organisme de gestió –el desig del Consell és passar del patronat a la fundació– per a guanyar "independència" en el funcionament de la pinacoteca, que és de titularitat estatal però de gestió autonòmica.

Així ho van reconéixer aquest dimarts la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i la responsable del museu, Margarita Vila, durant la presentació de la temporada expositiva d'aquest 2019. Serà una temporada "complicada" perquè és any electoral i pel fre que això suposa en els tràmits administratius per a dur a terme els canvis que el Botànic tenia previst per al museu. De fet, el decret que modifica el funcionament del Patronat s'aprovarà abans dels comicis, però no serà en aquesta legislatura quan es puga parlar amb el Ministeri de Cultura de fer el salt definitiu cap a la fundació. 

El canvi en el sistema de gestió sembla irrenunciable –durant aquesta legislatura es va parlar d'un consorci Estat-Generalitat, idea que l'executiu de Rajoy no acceptava i que el de Sànchez arriba sense temps per a abordar-lo–, ja que la intenció del Consell és que aquest nou òrgan siga qui convoque, "ajustant-se al Codi de Bones Pràctiques", va explicar Amoraga, la plaça de direcció, un lloc que actualment tampoc no existeix –la nomenclatura és cap de secció– i que és de lliure designació, però que es vol obrir a propostes i que una comissió externa avalue els projectes i els candidats.

Entre les exposicions que destaquen aquesta temporada, ressalten una mostra inèdita sobre la relació entre Pablo Picasso i Camilo José Cela. / DIARI LA VEU

Entre les qüestions que resten pendents queda licitar el projecte museogràfic per a renovar el discurs del Museu de Belles Arts i, una vegada estiga triat aquest, tornar a licitar el projecte perquè una empresa el duga a terme. En aquest sentit, la directora de Cultura i Patrimoni no va aventurar cap data, ja que tot queda supeditat a les eleccions de maig.

Allò que sí que està concretat és que, malgrat els entrebancs que queden per resoldre's, el Museu de Belles Arts vol "rejovenir-se" aquest 2019 per a captar més públic. Encara hi ha massa valencians que desconeixen l'edifici i el seu fons artístic, van alertar tant Amoraga com Vila. Per això, a banda de les exposicions permanents, la pinacoteca ja té en marxa diverses reformes en els claustres i la climatització perquè aquestos espais acullen activitats culturals, com ara concerts i, en el cas del Pati de l'Ambaixador Vich, instal·lar un espai de telles –una zona similar a la del Centre del Carme– destinada a xiquets d'entre zero i quatre anys.

Però, entre les novetats, la pinacoteca posarà en marxa aquest any una nova pàgina web i obrirà una botiga per a posar a la venda els catàlegs del museu, el marxandatge, però també acollirà altres activitats culturals. Ara bé, la pinacoteca no externalitzarà l'explotació d'aquest espai, sinó que se'n faran càrrec els treballadors del museu i s'ampliarà amb una persona de seguretat a través del contracte del centre amb l'empresa que presta la vigilància.

Picasso-Cela, Sorolla i Da Vinci

Aquest mes de març s'inaugurarà finalment l'edifici Pérez Castiel, la zona rehabilitada del primigeni museu corresponent a la fase cinc, amb una exposició sobre Joaquín Sorolla i el seu temps. En un primer moment estava previst tallar la cinta d'aquest nou espai expositiu amb una retrospectiva del pintor neoclàssic valencià, Vicente López, però, finalment, "pels retards administratius", que Amoraga va atribuir a la falta de personal que afecta el museu, la inauguració serà amb fons de la pinacoteca, alguns dels quals mai no havien sigut exposats, amb un centenar d'obres d'artistes valencians contemporanis del pintor de la Malva-rosa. L'inici de la pintura moderna a Espanya: Joaquín Sorolla i el seu temps està comissariada per Rafael Gil i David Gimílio i es podrà visitar del 12 de març a agost de 2020.

Per primera vegada es mostra el fons documental íntegre que recull la relació entre Pablo Picasso i Camilo José Cela. Picasso-Cela. Escrits, llibres i ceràmiques és una exposició amb un seguit d'arxius i imatges que acrediten l'amistat entre l'artista i l'escriptor, comissariada per Juan García Sandoval, que es podrà veure a la sala 10 del 29 de març a juny de 2019.

Vicente López (1772-1850): El llenguatge de l'adulació –la mostra que en teoria havia de servir per a inaugurar el nou edifici– arribarà a les sales Joanes i Ribalta entre el 20 de maig i setembre de 2019, comissariada pel conservador del Museu del Prado, Carlos G. Navarro, on es mostra una retrospectiva del pintor neoclàssic valencià.

De setembre a desembre de 2019, la sala 10 acull els dibuixos i aiguaforts sobre els caps grotescos que va pintar Leonardo da Vinci. Teste Grottesche està comissariada per Marià Moret.

Les sales Joanes i Ribalta seran l'espai on es podrà veure des del 24 d'octubre fins a gener de 2020 Ars publica. Es tracta d'una exposició comissariada per Luis Arciniega que compta amb la col·laboració de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori i que està formada per pintures, gravats, llibres, cartells i maquetes relacionades amb l'enginyeria civil, el transport i les infraestructures des de l'edat mitjana fins a la contemporaneïtat.

En col·laboració amb el Consorci de Museus, d'octubre a gener de 2020, la pinacoteca valenciana acollirà la primera exposició que es fa en retrospectiva de Vicent Rodés i Aries. Els comissaris Pilar Tébar i Sergio Pascual són els responsables d'aquesta mostra que incorporen les noves investigacions que tots dos han fet sobre el retratista valencià, un dels pintors més interessants del segle XIX.

Aquesta temporada, l'escultura tornarà a tindre presència en la programació expositiva. Des del 12 de novembre fins a gener de 2020, el Museu de Belles Arts acollirà La degollació dels innocents, de José Ginés. Comissariada per Amparo Carbonell, l'exposició consta de 47 escultures procedents de la col·lecció de la Reial Acadèmia de Sant Ferran.

Entre primavera i estiu, el Museu de Belles Arts exposarà la predel·la del retaule del Centenar de la Ploma procedent del Victoria & Albert Museum de Londres. La mostra de la peça que es restaurarà a la pinacoteca està acompanyada de diverses activitats, com ara la possibilitat de fer una visita virtual al quadre i a la València medieval del segle XV. Finalment, la col·lecció de monedes del Regne de València-Vidal Valle Ortí, que actualment es troba exposada al Palau de la Generalitat, es traslladarà al Museu de Belles Arts, encara que, de moment, el centre no ha concretat la data.

next